Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto z rabarbarem i truskawkami 





Ciasto to  można też upiec z innymi sezonowymi owocami. Na razie na czasie są truskawki i rabarbar, więc ciasto upiekłam właśnie z tymi owocami. Upiekłam go  na blaszce o śr 25 cm. Wyszło wystarczająco wysokie. Ciasto ładnie wyrasta i nie robi się mokre od soku owocowego. Można dać też nieco więcej owoców niż to zrobiłam ja, bo mi akurat tyle owoców  pozostało i tyle, ile miałam, wrzuciłam na ciasto. 
Takie ciasto to smaczny dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki:
  • 450 g mąki
  • 250 g stopionego masła
  • 150 g cukru kryształu
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • owoce:rabarbar i truskawki ( ile wejdzie na wierzch ciasta )
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta
Sposób wykonania:
  •  Rabarbar obrany ze skórki i pokrojony w kawałki należy obsypać cukrem i pozostawić na ok 2 godziny, aby puścił nadmiar soku. Truskawki umyte i odsączone na sicie, jeśli są małe, to zostawiamy w całości, a jeśli większe to  kroimy na pół.
  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  • Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszać, a następnie mąkę wsypywać porcjami do masy jajecznej, dokładnie mieszając. 
  • Do ciasta wlać roztopione i ostudzone masło i wszystko dokładnie wymiesza, aż do uzyskania jednolitej masy. 
  • Ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem blaszkę. 
  • Na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane owoce (ile zmieści się na ciasto). 
  • Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut. 
  • Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem. 
 
 

Komentarze

  1. Pokochałam to ciasto. Wiesz dlaczego? Od razu przypomniały mi się wieczory, kiedy za dzieciaka przesiadywałam u babci. U niej zawsze był taki placek :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę zrobić to ciasto,zaraz biegnę do sklepu po składniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię i to ciasto ale dlaczego tak się dzieje, że nie chce tak pięknie wysoko rosnąć jak np. u Ciebie? Nigdy jeszcze nie wyrosło, zawsze na 3 - 4 cm, wychodzi raczej tarta a nie ciasto. Masz jakis niezawodny sposób na to? http://przepis3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No zastanawiam się, co może być przyczyną. Ja robię go tak, jak opisałam, więc wydaje się, że i Tobie wg tego przepisu powinno wyjść takie wysokie. Może masz większą foremkę?

      Usuń
    2. mąka może być za wilgotna i nie przesiana przez sito

      Usuń

Prześlij komentarz