Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Ciasto to można też upiec z innymi sezonowymi owocami. Na razie na czasie są truskawki i rabarbar, więc ciasto upiekłam właśnie z tymi owocami. Upiekłam go na blaszce o śr 25 cm. Wyszło wystarczająco wysokie. Ciasto ładnie wyrasta i nie robi się mokre od soku owocowego. Można dać też nieco więcej owoców niż to zrobiłam ja, bo mi akurat tyle owoców pozostało i tyle, ile miałam, wrzuciłam na ciasto.
Takie ciasto to smaczny dodatek do popołudniowej kawy.
Składniki:
Ciasto to można też upiec z innymi sezonowymi owocami. Na razie na czasie są truskawki i rabarbar, więc ciasto upiekłam właśnie z tymi owocami. Upiekłam go na blaszce o śr 25 cm. Wyszło wystarczająco wysokie. Ciasto ładnie wyrasta i nie robi się mokre od soku owocowego. Można dać też nieco więcej owoców niż to zrobiłam ja, bo mi akurat tyle owoców pozostało i tyle, ile miałam, wrzuciłam na ciasto.
Takie ciasto to smaczny dodatek do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 450 g mąki
- 250 g stopionego masła
- 150 g cukru kryształu
- pół opakowania cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- owoce:rabarbar i truskawki ( ile wejdzie na wierzch ciasta )
- cukier puder do posypania gotowego ciasta
- Rabarbar obrany ze skórki i pokrojony w kawałki należy obsypać cukrem i pozostawić na ok 2 godziny, aby puścił nadmiar soku. Truskawki umyte i odsączone na sicie, jeśli są małe, to zostawiamy w całości, a jeśli większe to kroimy na pół.
- Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszać, a następnie mąkę wsypywać porcjami do masy jajecznej, dokładnie mieszając.
- Do ciasta wlać roztopione i ostudzone masło i wszystko dokładnie wymiesza, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem blaszkę.
- Na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane owoce (ile zmieści się na ciasto).
- Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut.
- Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.
Jakie puszyste! :)
OdpowiedzUsuńPokochałam to ciasto. Wiesz dlaczego? Od razu przypomniały mi się wieczory, kiedy za dzieciaka przesiadywałam u babci. U niej zawsze był taki placek :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
muszę zrobić to ciasto,zaraz biegnę do sklepu po składniki :-)
OdpowiedzUsuńZrobię i to ciasto ale dlaczego tak się dzieje, że nie chce tak pięknie wysoko rosnąć jak np. u Ciebie? Nigdy jeszcze nie wyrosło, zawsze na 3 - 4 cm, wychodzi raczej tarta a nie ciasto. Masz jakis niezawodny sposób na to? http://przepis3.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńNo zastanawiam się, co może być przyczyną. Ja robię go tak, jak opisałam, więc wydaje się, że i Tobie wg tego przepisu powinno wyjść takie wysokie. Może masz większą foremkę?
Usuńmąka może być za wilgotna i nie przesiana przez sito
Usuń