piątek, 21 czerwca 2013

Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy




 
Dżem truskawkowy należy obok kompotu z truskawek do obowiązkowych pyszności ze słoika, które staram się co roku zrobić w mniejszych lub większych ilościach. Sezon truskawkowy w pełni, więc zrobiłam pierwszą partię tych pysznych owoców w postaci dżemu, który w czasie długich miesięcy jesienno-zimowych jest doskonałym dodatkiem do pieczywa, do racuszków i omletów, do ciast itd. Dżem z truskawek jest niezwykle aromatyczny i zawsze całkowicie się go "wyjada". A gdy przychodzi pora trzeba go zrobić od nowa.
Przepis na dżem truskawkowy jest prosty i jego robienie nie trwa długo. Oczywiście niektórzy smażą taki dżemik przez kilka dni, ale ja nie mam cierpliwości do takich kuchennych wyczynów i robię go w sposób szybki, łatwy i  równie skuteczny.

 
  Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 0,35 kg cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
  • Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i w garnku, w którym się będą gotować zasypujemy cukrem. Odstawiamy na godzinę , aby puściły sok ( duże truskawki można przeciąć na pół)
  • Po tym czasie garnek z truskawkami i sokiem stawiamy na gazie. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy na wolnym ogniu, aż dżem uzyska pożądaną przez nas gęstość.( ok 1 - 1,5 godz )
  • Dżem przekładamy do wysterylizowanych w piekarniku słoiczków, zakręcamy również wysterylizowanymi zakrętkami i stawiamy do góry dnem. Można przykryć kocem aż do całkowitego wystudzenia

6 komentarzy:

  1. Aniko, ja w przygotowaniu swoich tegorocznych dżemów z truskawek dodałam na 1 kg owoców - sok z jednej dużej cytryny, stąd taki kolor mi wyszedł,

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgestnieje bez żadnych zelfixow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będzie taki gęsty jak ten kupny z jakimiś dodatkami zagęszczającymi, ale nie będzie tez płynny. Do chleba czy racuchów i omletów jak najbardziej się nadaje. zresztą gęstość dżemu to tez kwestia odparowania z niego płynu. Można go gotować dłużej, to będzie gęstszy. Można dać duuużo cukru to będzie gęstszy i niestety nieznośnie slodki. Niektórzy dają kilo cukru na kilo owoców, co dla mnie jest nie do przyjęcia. Pozdr

      Usuń
  3. a jak się sterylizuje słoiki w piekarniku???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słioki nalezy umyć, dokładnie wypłukac i wstyawic do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 130 st i od momentu osiągnięcia tej temperatury sterylizować do momentu odparowania z nich wody czyli ok 20 - 30 min, a potem od razu nalewac do nich konfiturę. Trochę jest to uciążliwe, bo słoiki są gorące i trudno nalewać do nich przetwory. Więc nalezy uważać. Najlepiej uzywać rękawiczek kuchennych chroniących przed gorącem.

      Usuń
  4. dziękuję, właśnie takiego przepisu szukałam, bez tony cukru i żelfixów

    OdpowiedzUsuń