Kompot agrestowo - truskawkowy

Kompot agrestowo - truskawkowy



Kompot do obiadu, jak jest czas, staram się ugotować. Tym razem ugotowałam kompot agrestowo - truskawkowy. Takie połączenie owoców to dla mnie smak dzieciństwa. Moi rodzice mieli sporo krzaków agrestu, a i grządki z truskawkami były. Był więc i taki kompot. Potem, jak kończyły się truskawki, był czas, że agresty jeszcze były, a zaczynały się porzeczki i wtedy z kolei gotowało się kompot agrestowo-porzeczkowy. Więc dziś powrót do smaków dzieciństwa. 
Do kompotu dodaję po tyle samo agrestu i truskawek, mimo to kompot jest zdominowany smakowo przez agrest, bo ten ma bardzo wyrazisty smak.






Składniki:
  • 35 dkg agrestu
  • 35 dkg truskawek
  • cukier ( według upodobań )
  • 2 litry wody
Sposób wykonania:
  • Agrest pozbawić ogonków. Umyć
  • Truskawki umyć i odszypułkować
  • Zagotować wodę z cukrem i agrestem. Gdy się zagotuje dodać truskawki i ponownie doprowadzić do wrzenia. Pogotować ok 1 minuty i odstawić pod przykryciem do naciągnięcia ( najlepiej na kilka godzin )

Komentarze