piątek, 7 czerwca 2013

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru



Kompot z rabarbaru to nieodzowny dodatek do wiosennych obiadów. Ja dodaję do niego też trochę truskawek i ewentualnie jedno niewielkie jabłko, oraz dodatki, takie jak cukier waniliowy  i szczyptę cynamonu. 
Kompot posłodzić należy według własnych upodobań.
Truskawki przełamują w tym kompocie ostry smak rabarbaru, choć nie dominują go, i nadają mu ładnego koloru.




Składniki:
  • 2 litry wody
  • 4 łodygi rabarbaru
  • ok 15 truskawek
  • ewentualnie 1 niewielkie jabłko pocięte na kawałki
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 1/3 - 1/4 łyżeczki cynamonu
  • cukier do posłodzenia kompotu ( według upodobań )
Sposób wykonania:
  • Łodygi rabarbaru umyć. Zdjąć wierzchnią warstwę i pociąć na ok 2 centymetrowe kawałki
  • Truskawki umyć i pozbawić szypułek
  • Ewentualnie umyć jabłko, pokroić na części i pozbawić gniazda nasiennego
  • Zagotować 2 litry wody i wrzucić do niej przygotowane owoce
  • Owoce gotować w wodzie kilka minut w tym czasie dosypując cukier, cukier waniliowy i cynamon
  • Kompot pozostawić pod przykryciem do odstania. Najlepszy jest po kilku godzinach po odstaniu i wychłodzeniu. Odstany kompot można przecedzić, jeśli ktoś nie lubi pływających włókien rabarbaru

5 komentarzy:

  1. takie kompoty nigdy sie nie znudzą i są lepsze niż cokolwiek innego :) a jak chcesz zagłosuj na mojego bloga http://www.blogmiesiaca.blogspot.com/ thanks :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Ja zostawiam owoce, bo lubię - jak za młodych lat - wydłubywać je później palcem ze szklanki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały smak lata. Rabarbar zawsze przypomina o czerwcowej pogodzie. Pierwszy raz dodałam cynamon i całej rodzince smakowało. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń