Sezon
truskawkowy nadszedł! Tym razem miałam straszną ochotę na ciasto z
truskawkami. I oto jest.
Ja upiekłam go na blaszce 20 x 30 cm, dlatego wyszło dość płaskie, ale w niczym nie zmieniło to jego walorów smakowych!
Wg mnie ciasto jest smaczniejsze na drugi dzień!
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki ( ja zawsze dodaję zamiast pszennej trochę kukurydzianej, ok 1/6 całości, wychodzi ładne, żółte ciasto )
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka + jedno całe jajko
- 20 dkg masła lub margaryny ( ja używam masła)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- ok 2 łyżki śmietany
Na kruszonkę:
- 15 dkg mąki
- 7 dkg masła
- 5 dkg cukru pudru
Na pianę:
- 4 białka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
oraz ok. 0,5 kg truskawek
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą
- Dodajemy posiekany zimny tłuszcz oraz żółtka, całe jajko, aromat i śmietanę
- Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy go i wykładamy na blaszkę ( u mnie o rozmiarach: 20x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia
- Na cieście układamy gęsto truskawki - umyte, dobrze odsączone i pokrojone na połówki lub ćwiartki ( w zależności od wielkości truskawek )
- Na truskawki wykładamy pianę ubitą z białek, a na pianę wysypujemy przygotowaną kruszonkę
- Ciasto pieczemy ok. 50 - 60 minut w temperaturze 200 stopni
cisto ok ale temperatura pieczenia 200 stopni to totalny bezsens !!!!!!! zmniejszyć do 170 max
OdpowiedzUsuńJa piekę w 180*C i jest ok. Ciasto jest pyszne, polecam!
OdpowiedzUsuń