wtorek, 18 czerwca 2013

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami




Pierogów z truskawkami nie może zabraknąć na wiosennym stole. Robiłam je już dwa razy tej wiosny i zapewne zrobię jeszcze w tym sezonie. 
Ciasto na pierogi z truskawkami musi być nieco grubsze niż na inne pierogi, gdyż sok, który puszczą truskawki łatwo mógłby sprawić, że zbyt cienkie ciasto popękałoby i rozeszłoby się, nawet jeszcze przed ugotowaniem. Dlatego ciasto na pierogi robię z jajkiem. Jest nieco twardsze, niż zrobione tylko z mąki i gorącej wody.
Na zdjęciu przedstawiam też " urządzenie" do robienia pierogów, o które pytały niektóre moje Czytelniczki. Nic szczególnego, ale pierogi wychodzą ładne i zgrabne, choć szczerze mówiąc nie jest ono tak wygodne do pierogów z owocami. Sprawdza się zwłaszcza przy pierogach typu np ruskie, z serem, z kaszą gryczaną, gdzie ciasto nadziewamy plastycznym farszem. Ale z truskawkami tez sobie radzi, choć może pierogi nie wychodzą takie zgrabne, bo truskawki są o różnych kształtach i wielkościach.
 Druga strona tego "sprzętu" służy do robienia uszek.
 

Składniki: ( na 4 porcje )

Na ciasto : mąka ( ok 40 dkg), jajko, gorąca woda ( tyle, aby dało się wyrobić elastyczne ciasto; część zwykłej mąki można zastąpić mąką kukurydzianą ( ok 1/5 całości ), a ciasto będzie miało ładny kolor i będzie smaczniejsze ), szczypta soli

Na farsz:truskawki - jeśli niewielkie to tyle, ile ma być pierogów. Jeśli są większe, to ich ilość może być mniejsza, bo truskawki dzielimy np. na połówki. Cukier do obsypania truskawek

Dodatkowo: masło, tarta bułka i cukier

 Sposób wykonania:

  •  Do przesianej mąki wbić jajko. Dodać olej, szczyptę soli i zamieszać. Wlewać stopniowo wodę. Wymieszać i wyrobić gładkie ciast. Gdyby ciasto było za twarde dolać jeszcze trochę wody, i na odwrót, gdyby było za rzadkie dodać troszkę mąki. Przykryć ściereczka i odstawić na kilka minut
  • Przygotować truskawki: umyć, osączyć i oberwać szypułki. Ja wybieram do pierogów zazwyczaj mniejsze truskawki, aby można było zrobić pieroga z całej truskawki. Jeśli są większe to należy je podzielić. Odszypułkowane truskawki obsypać cukrem ( wg upodobań ), a jeśli są słodkie można tę czynność pominąć, bo i tak będziemy słodzić pierogi na talerzu
  • Odrywać po kawałku ciasta. wykrawać za pomocą foremki koła. Na środek każdego nakładać po 1 truskawce i zlepiać
  • Zagotować wodę, lekko ją osolić i wkładać partiami pierogi. Gotować od ponownego zagotowania ok 3- 4 minuty
  • Ugotowane pierogi wyjmować z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Polewać bułką tartą zrumienioną na maśle i posypywać cukrem
 

10 komentarzy:

  1. jakie sprytne urządzenie do pierogów, super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dzieciństwa :) Wyglądają bardzo smakowicie!

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  3. ja polewam śmietaną z cukrem

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie będę korzystać z przepisu :) maluchy uwielbiają pierogi z truskawkami

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierożki pierwsza klasa!!!Anika jak działa to sprytne "urządzenie" do pierogów? Gdzie można je kupić? pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ja kupiłam go na targu. Najlepiej nadaje się do farszu takiego bardziej plastycznego niz owoce ( np. pierogi ruskie, z kaszą , z serem itd ), ale z truskawkami tez dało się zrobić. A działa tak, że na rozwałkowane ciasto nakłada się w pewnych odstępach porcje farszu, zakłada kawałkiem ciasta, a następnie przykłada się to "urzadzenie" i dociska i wychodzą spod niego równe pierożki, które się nie rozklejają. Druga strona służy do robienia malutkich pierożków, np uszek. Zaprezentuję kiedyś to urządzenie na większej ilości zdjęć, przedstawiając kolejne etapy lepienia pierogów, jak będę robiła pierogi z takim bardziej podatnym farszem. Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin:) A

      Usuń
  6. Anika dziękuje za odpowiedź. Bardzo mi się podoba ten "wyciskacz", muszę się za czymś takim rozejrzeć, bo wydaje mi się, że bardzo ułatwia pracę. Oczywiście należy dojść do wprawy. Ale moim zdaniem warto. Moja rodzinka uwielbia "ruskie" i myślę, że bardzo by mi usprawniło pracę takie cudo. Pozdrawiam i dziękuję, że tak często obdarowujesz nas nowymi pysznymi przepisami bez udziwnień. Kasia M.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,
    bardzo fajny przepis na pierożki z truskawkami, wychodzą rewelacyjne. Mój synek zajadał jak nigdy :) Jeżeli nie masz nic przeciwko, to chciałabym zamieścić Twój przepis na mojej stronie z przepisami dla dzieci:
    http://przepisykulinarnedladzieci.blogspot.com/ . Oczywiście napiszę, iż przepis pochodzi od Ciebie.
    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pierożki smakowały. Jak najbardziej możesz umieścić mój przepis na swoim blogu:). Pozdrawiam A

      Usuń
    2. Dziękuję :)

      Usuń