środa, 5 czerwca 2013

Pizza domowa na cienkim cieście


 Pizza domowa  na cienkim cieście




Pizza na cienkim cieście pieczona w domu z ulubionymi dodatkami to niebo w gębie:) U nas dość często pieczemy pizzę, bo wszyscy ją lubią. Mamy kilka sprawdzonych przepisów, więc pizza zawsze się udaje. Ta smakuje jak z pizzerii, a nawet lepiej - tak mawia mój mąż. I sądzę, że nie przesadza. Warto więc wypróbować ten przepis.
Z podanej ilości składników wychodzą dwie pizze o średnicy ok 30 cm. Piecze się je w solidnie nagrzanym piekarniku. Ja nastawiam piekarnik na 220 stopni. Pizza jest gotowa w 10 minut. 
Tym razem upiekłam pizzę z typowymi składnikami - salsa pomidorowa    ( własnej roboty - przepis TUTAJ ), ser mozzarella + dodatkowo trochę innego, szynka i pieczarki. Jako dodatek oregano. I wychodzi bardzo niebezpieczna pizza, bo można ją wcinać i wcinać, a potem pozostaje już tylko zmartwienie, że spódnice może się nie dopiąć:)
Pizzę piekę na dużej prostokątnej blasze, która była w komplecie do piekarnika. Formuję ją na kształt koła, co nie sprawia zbytniej trudności, bo ciasto jest elastyczne i łatwo się poddaje. A zresztą, jeśli robimy ją na użytek wyłącznie domowy, to nie musi być idealnie równa. Można ją nawet upiec prostokątną. z tej ilości ciasta wychodzą dwie pizze, które piekę na dwa razy.




Składniki: 

Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 25 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • około szklanki ciepłej wody
Na farsz:
  • 250 gram sera mozzarella
  • 150 gram innego miękkiego sera
  • salsa pomidorowa ( ok 300 g )
  • ok 10 sztuk pieczarek
  • 15 dkg szynki
  • oregano
 Sposób wykonania:
  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem ( można zacząć od 3/4 szklanki, a resztę dolać później bezpośrednio do ciasta, w miarę potrzeby)
  • Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy sól, wlewamy wodę z drożdżami i dolewamy oliwę
  • Z powyższych składników wyrabiamy ciasto ( można w robocie kuchennym). Powinno być miękkie, ale nie lepkie. W razie, gdyby było za twarde, dolewamy resztę wody, a gdy jest zbyt lepkie - obsypujemy go delikatnie mąką
  • Po wyrobieniu gładkiego ciasta odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką ( powinno podwoić swoja objętość )
  • W międzyczasie przygotowujemy składniki na wierzch pizzy: ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Szynkę również kroimy w cienkie paseczki
  • Gdy ciasto wyrośnie dzielimy go na pół. Jedną połowę odstawiamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. Drugą cienko rozwałkowujemy kształtując z niej placek o kształcie koła ( choć jak zrobimy pizzę prostokątną to też będzie smaczna:)
  • Ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną cienko oliwą. Smarujemy go salsą pomidorową ( ja daję jej sporo, bo wtedy nie trzeba gotowej pizzy doprawiać keczupem - jest wystarczająco wilgotna. Przepis na domową salsę pomidorową  jest TUTAJ ). Na salsę wykładamy ser - łączymy dwa rodzaje. A na ser nakładamy równomiernie pieczarki i szynkę. Wszystko oprószamy oregano
  • Pieczemy ok 10 - 12 minut w  piekarniku nagrzanym do 220 stopni ( należy wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do wymaganej temperatury ). Czas pieczenia będzie zależał też zapewne od piekarnika. W moim piecze się błyskawicznie ( na funkcji pizza, a jeśli ktoś takiej funkcji nie posiada to pizza też się upiecze )
 

26 komentarzy:

  1. Pycha!
    U nas akurat dziś była, ale nie chciało mi się robić ciasta, więc była na pełnoziarnistych chlebkach pita :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie, muszę spróbować zrobić taką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobiłam i muszę dodać, że to moje pierwsze drożdzowe ciasto. Bardzo dziękuję za przepis. Wszystkim w domu smakowało. A ja jestem wniebowzięta bo się udało :). Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co! :)Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i pizza smakowała. Na blogu są jeszcze inne przepisy na ciasto na pizzę, i też świetnie się sprawdzają, więc również je polecam:). Pozdrowienia A

      Usuń
  4. pysznie wyglada, i napewno zrobię. mam tylko pytanie, czy ciasto bedzie tak dobre jak wczesniej by było w zamrażarce?? to miałabym przygotowane wczesniej np jak bede miała gosci to tylko przygotuje składniki na pizze..i Zapiekę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nigdy ciasta surowego nie mroziłam, więc nie udzielę odpowiedzi na Twoje pytanie, ale może ktos inny się wypowie, kto ma z tym doświadczenie:) Pozdrowienia

      Usuń
  5. Hm? Zrobilam. Ciasto wali drożdżami i jest jakby chlebowe. Ani mnie ani mojemu facetowi za bardzo nie smakował.Szukam dalej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda apetycznie, dzis ja robię swoją :P

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja mam takie pytanie .. jak sie nie ma tej salsy pomidorowej to co moge dac zamiast niej ?

    OdpowiedzUsuń
  8. ja mam takie pytanie czym mogę zastąpic salsę pomidorową co jest w przepisie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami smaruję ciasto przecierem pomidorowym, jak nie mam salsy. Ale nie będzie taka wilgotna jak z salsą

      Usuń
    2. A czy można posmarować po prostu ketchupem? :)

      Usuń
  9. Dzięki, wyszła super!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. REWELACJA!!!! Moj mąż był wniebowzięty :-) nie mialam salsy tylko zwykly ketchup ale bylo miodzio. Super przepis. Musze poczytsc inne i tez poprobowac. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pizza smakowała i zapraszam po inne przepisy!:)

      Usuń
  11. jestem na etapie poszukiwań ciekawych przepisów i właśnie natrafiłam na tę pizzę, ciasto jest w trakcie wyrastania, na zdjęciu wygląda pysznie, ale dam znać jak wyszła.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robie sos z koncentratu pomidorowego dodaje bazylii i oregano oraz troszke wody zeby nie byl taki gesty. Ostatnio nawet dalem paste z suszonych pomidorow. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  13. Czesc :) moglabys podac przepis na salse pomidorwoa bo nie moge otworzyc tego linku pod: TUTAJ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos możesz zrobić też z kupnego przecieru pomidorowego dodając przypraw, a przepis na moją salsą, którą robię ze świeżych pomidorów możesz znaleźć wpisując w wyszukiwarkę (prawa strona u góry ) hasło: przecier pomidorowy i salsa pomidorowa. Ale to przepis na salsę do słoików ze świeżych pomidorów, a więc najwcześniej późne lato i jesień. Do pizzy, jeśli potrzebujesz na bieżąco to zrób sobie sos pomidorowy wg komentarza powyżej:)

      Usuń
  14. Wreszcie znalazłam przepis na pizzę jaką lubię. To będzie teraz też moja ulubiona pizza. Dziękuję.
    P.S. często wpadam tu do Ciebie, bo... lubię. Pozdrawiam. Almanka

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję za świetny przepis. Dzisiaj go wypróbowałam i co... takiej pizzy jeszcze nigdzie nie jadłam. Pyszna. Ciasto w sam raz i bardzo proste. Na początku zrobiłam błąd, bo zalałam drożdże wodą z cukrem i czekałam, aż wyrosną. Nie rosły, więc po kwadransie posmakowałam, a tu sam kwas. Zajrzałam do przepisu. Wylałam to i ponownie rozpuściłam drożdże z cukrem i wodą. Nie czekając, aż urosną rozrobiłam ciasto i dalej już poszło gładko. Warto było, pizza przepyszna. Przepis na ciasto trochę udoskonalę (dodam jajko, cukier waniliowy) i wykorzystam na szybkie drożdżówki: z serem, jabłkami, czy innymi owocami lub makiem, cynamonem. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pizza świetna, ciasto idealne i zawsze wychodzi. Długo szukałam takiego przepisu. Bardzo dziękuję!

    OdpowiedzUsuń