Pizza domowa na cienkim cieście
Pizza na cienkim cieście pieczona w domu z ulubionymi dodatkami to niebo w gębie:) U nas dość często pieczemy pizzę, bo wszyscy ją lubią. Mamy kilka sprawdzonych przepisów, więc pizza zawsze się udaje. Ta smakuje jak z pizzerii, a nawet lepiej - tak mawia mój mąż. I sądzę, że nie przesadza. Warto więc wypróbować ten przepis.
Z podanej ilości składników wychodzą dwie pizze o średnicy ok 30 cm. Piecze się je w solidnie nagrzanym piekarniku. Ja nastawiam piekarnik na 220 stopni. Pizza jest gotowa w 10 minut.
Tym razem upiekłam pizzę z typowymi składnikami - salsa pomidorowa ( własnej roboty - przepis TUTAJ ), ser mozzarella + dodatkowo trochę innego, szynka i pieczarki. Jako dodatek oregano. I wychodzi bardzo niebezpieczna pizza, bo można ją wcinać i wcinać, a potem pozostaje już tylko zmartwienie, że spódnice może się nie dopiąć:)
Pizzę piekę na dużej prostokątnej blasze, która była w komplecie do piekarnika. Formuję ją na kształt koła, co nie sprawia zbytniej trudności, bo ciasto jest elastyczne i łatwo się poddaje. A zresztą, jeśli robimy ją na użytek wyłącznie domowy, to nie musi być idealnie równa. Można ją nawet upiec prostokątną. z tej ilości ciasta wychodzą dwie pizze, które piekę na dwa razy.
Składniki:
Na ciasto:
Pizza na cienkim cieście pieczona w domu z ulubionymi dodatkami to niebo w gębie:) U nas dość często pieczemy pizzę, bo wszyscy ją lubią. Mamy kilka sprawdzonych przepisów, więc pizza zawsze się udaje. Ta smakuje jak z pizzerii, a nawet lepiej - tak mawia mój mąż. I sądzę, że nie przesadza. Warto więc wypróbować ten przepis.
Z podanej ilości składników wychodzą dwie pizze o średnicy ok 30 cm. Piecze się je w solidnie nagrzanym piekarniku. Ja nastawiam piekarnik na 220 stopni. Pizza jest gotowa w 10 minut.
Tym razem upiekłam pizzę z typowymi składnikami - salsa pomidorowa ( własnej roboty - przepis TUTAJ ), ser mozzarella + dodatkowo trochę innego, szynka i pieczarki. Jako dodatek oregano. I wychodzi bardzo niebezpieczna pizza, bo można ją wcinać i wcinać, a potem pozostaje już tylko zmartwienie, że spódnice może się nie dopiąć:)
Pizzę piekę na dużej prostokątnej blasze, która była w komplecie do piekarnika. Formuję ją na kształt koła, co nie sprawia zbytniej trudności, bo ciasto jest elastyczne i łatwo się poddaje. A zresztą, jeśli robimy ją na użytek wyłącznie domowy, to nie musi być idealnie równa. Można ją nawet upiec prostokątną. z tej ilości ciasta wychodzą dwie pizze, które piekę na dwa razy.
Składniki:
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 3 - 4 łyżki oliwy
- 25 g drożdży
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- około szklanki ciepłej wody
- 250 gram sera mozzarella
- 150 gram innego miękkiego sera
- salsa pomidorowa ( ok 300 g )
- ok 10 sztuk pieczarek
- 15 dkg szynki
- oregano
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem ( można zacząć od 3/4 szklanki, a resztę dolać później bezpośrednio do ciasta, w miarę potrzeby)
- Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy sól, wlewamy wodę z drożdżami i dolewamy oliwę
- Z powyższych składników wyrabiamy ciasto ( można w robocie kuchennym). Powinno być miękkie, ale nie lepkie. W razie, gdyby było za twarde, dolewamy resztę wody, a gdy jest zbyt lepkie - obsypujemy go delikatnie mąką
- Po wyrobieniu gładkiego ciasta odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką ( powinno podwoić swoja objętość )
- W międzyczasie przygotowujemy składniki na wierzch pizzy: ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Szynkę również kroimy w cienkie paseczki
- Gdy ciasto wyrośnie dzielimy go na pół. Jedną połowę odstawiamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. Drugą cienko rozwałkowujemy kształtując z niej placek o kształcie koła ( choć jak zrobimy pizzę prostokątną to też będzie smaczna:)
- Ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną cienko oliwą. Smarujemy go salsą pomidorową ( ja daję jej sporo, bo wtedy nie trzeba gotowej pizzy doprawiać keczupem - jest wystarczająco wilgotna. Przepis na domową salsę pomidorową jest TUTAJ ). Na salsę wykładamy ser - łączymy dwa rodzaje. A na ser nakładamy równomiernie pieczarki i szynkę. Wszystko oprószamy oregano
- Pieczemy ok 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ( należy wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do wymaganej temperatury ). Czas pieczenia będzie zależał też zapewne od piekarnika. W moim piecze się błyskawicznie ( na funkcji pizza, a jeśli ktoś takiej funkcji nie posiada to pizza też się upiecze )
Pycha!
OdpowiedzUsuńU nas akurat dziś była, ale nie chciało mi się robić ciasta, więc była na pełnoziarnistych chlebkach pita :)
wygląda przepysznie, muszę spróbować zrobić taką :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam i muszę dodać, że to moje pierwsze drożdzowe ciasto. Bardzo dziękuję za przepis. Wszystkim w domu smakowało. A ja jestem wniebowzięta bo się udało :). Dzięki
OdpowiedzUsuńNie ma za co! :)Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i pizza smakowała. Na blogu są jeszcze inne przepisy na ciasto na pizzę, i też świetnie się sprawdzają, więc również je polecam:). Pozdrowienia A
Usuńpysznie wyglada, i napewno zrobię. mam tylko pytanie, czy ciasto bedzie tak dobre jak wczesniej by było w zamrażarce?? to miałabym przygotowane wczesniej np jak bede miała gosci to tylko przygotuje składniki na pizze..i Zapiekę.
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nigdy ciasta surowego nie mroziłam, więc nie udzielę odpowiedzi na Twoje pytanie, ale może ktos inny się wypowie, kto ma z tym doświadczenie:) Pozdrowienia
UsuńHm? Zrobilam. Ciasto wali drożdżami i jest jakby chlebowe. Ani mnie ani mojemu facetowi za bardzo nie smakował.Szukam dalej ;-)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie, dzis ja robię swoją :P
OdpowiedzUsuńa ja mam takie pytanie .. jak sie nie ma tej salsy pomidorowej to co moge dac zamiast niej ?
OdpowiedzUsuńja mam takie pytanie czym mogę zastąpic salsę pomidorową co jest w przepisie ?
OdpowiedzUsuńCzasami smaruję ciasto przecierem pomidorowym, jak nie mam salsy. Ale nie będzie taka wilgotna jak z salsą
UsuńA czy można posmarować po prostu ketchupem? :)
UsuńDzięki, wyszła super!!! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
UsuńREWELACJA!!!! Moj mąż był wniebowzięty :-) nie mialam salsy tylko zwykly ketchup ale bylo miodzio. Super przepis. Musze poczytsc inne i tez poprobowac. :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pizza smakowała i zapraszam po inne przepisy!:)
Usuńjestem na etapie poszukiwań ciekawych przepisów i właśnie natrafiłam na tę pizzę, ciasto jest w trakcie wyrastania, na zdjęciu wygląda pysznie, ale dam znać jak wyszła.
OdpowiedzUsuńCzekam więc na wieści!:)
UsuńJa robie sos z koncentratu pomidorowego dodaje bazylii i oregano oraz troszke wody zeby nie byl taki gesty. Ostatnio nawet dalem paste z suszonych pomidorow. Pycha
OdpowiedzUsuńCzesc :) moglabys podac przepis na salse pomidorwoa bo nie moge otworzyc tego linku pod: TUTAJ
OdpowiedzUsuńSos możesz zrobić też z kupnego przecieru pomidorowego dodając przypraw, a przepis na moją salsą, którą robię ze świeżych pomidorów możesz znaleźć wpisując w wyszukiwarkę (prawa strona u góry ) hasło: przecier pomidorowy i salsa pomidorowa. Ale to przepis na salsę do słoików ze świeżych pomidorów, a więc najwcześniej późne lato i jesień. Do pizzy, jeśli potrzebujesz na bieżąco to zrób sobie sos pomidorowy wg komentarza powyżej:)
UsuńWreszcie znalazłam przepis na pizzę jaką lubię. To będzie teraz też moja ulubiona pizza. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńP.S. często wpadam tu do Ciebie, bo... lubię. Pozdrawiam. Almanka
Wpadaj jak najczęściej:-)
UsuńDziękuję za świetny przepis. Dzisiaj go wypróbowałam i co... takiej pizzy jeszcze nigdzie nie jadłam. Pyszna. Ciasto w sam raz i bardzo proste. Na początku zrobiłam błąd, bo zalałam drożdże wodą z cukrem i czekałam, aż wyrosną. Nie rosły, więc po kwadransie posmakowałam, a tu sam kwas. Zajrzałam do przepisu. Wylałam to i ponownie rozpuściłam drożdże z cukrem i wodą. Nie czekając, aż urosną rozrobiłam ciasto i dalej już poszło gładko. Warto było, pizza przepyszna. Przepis na ciasto trochę udoskonalę (dodam jajko, cukier waniliowy) i wykorzystam na szybkie drożdżówki: z serem, jabłkami, czy innymi owocami lub makiem, cynamonem. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPizza świetna, ciasto idealne i zawsze wychodzi. Długo szukałam takiego przepisu. Bardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńA co robimy z tym drugim kawałkiem ciasta? To przepis na dwie blachy?
OdpowiedzUsuńCiasto idealne. Nareszcie mamy przepis na przepyszną pizzę. Zawsze wychodzi perfect ! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńTakie przepisu własnie szukałam, prostego, bez kombinowania. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie taką zawsze robiła moja mama, super!
OdpowiedzUsuńSuper pizza, wygląda lepiej niż nie jedna pizza przygotowana przez prawdziwych kucharzy.
OdpowiedzUsuń