Sernik z truskawkami i galaretką na zimno

Sernik z truskawkami i galaretką na zimno






Ten sernik z truskawkami na zimno robię od kilku już lat i jest pysznym deserem na gorące dni. Zawsze się udaje i wyśmienicie smakuje. Nie jest też zbyt pracochłonny, więc ten sernik przygotowuję zawsze, gdy tylko pojawią się pierwsze truskawki i przeważnie go w sezonie powtarzam ze dwa razy. Potem, jak nie ma już świeżych truskawek robię wersję borówkową albo brzoskwiniową, ale ta truskawkowa jest zdecydowanie najlepsza.
Do tego sernika potrzebujemy biszkopty, którymi wykładamy dno formy, serek do serników, galaretki i truskawki. To wszystkie składniki potrzebne na sernik, a efekt jest doskonały. Wszystkim zawsze ten serniczek smakuje, więc jak przychodzą goście, jest to mój sprawdzony i szybki przepis na coś smacznego do poczęstowania!
Do sernika używam okrągłej formy, oczywiście rozpinanej z boku o  średnicy 23 cm.




Składniki:

  • 3 galaretki o smaku truskawkowym
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • ser na serniki na zimno ( gotowy przemielony, ja użyłam Dr Oetkera ) ok. 400 g
  • truskawki ( ok 40 - 50 dkg )


 Sposób przygotowania:
  • W 500 ml gorącej wody rozpuszczamy dwie galaretki ( a więc ilość wody zmniejszamy o połowę w stosunku do ilości podanej na opakowaniu ). Studzimy i czekamy aż zacznie tężeć
  • Przygotowujemy truskawki: myjemy, szypułkujemy i ok 20 - 25 dkg wkładamy do zamrażalnika na ok pół godziny ( nie powinny się całkiem zamrozić, lecz tylko dobrze zmrozić, aby masa serowa, którą będziemy łączyć z galaretką, ładnie się ścięła). Do zamrażalnika możemy też włożyć na kilkanaście minut serek, który będziemy używać do zrobienia masy - należy uważać, aby go nie zmrozić, trzeba go tylko dobrze schłodzić!!
  • Na dnie okrągłej formy układamy biszkopty
  • Do miski malaksera ( ja używam końcówki z metalowym nożykiem ) wsypujemy zmrożone truskawki, dodajemy serek oraz wlewamy jeszcze płynną, ale już powoli tężejącą galaretkę. Miksujemy do momentu, aż truskawki zostaną dobrze rozdrobnione. 
  • Masę przelewamy na biszkopty. Masa zacznie szybko się ścinać pod wpływem zimnych truskawek. Trzeba uchwycić właściwy moment przelania masy do formy, gdyż zbyt rzadka spowoduje, że biszkopty oderwą się od dna i będą unosić się na masie serowej. Więc tężejącą przelewamy na biszkopty i rozprowadzamy ją równomiernie po powierzchni
  • Na wierzchu układamy pocięte na połówki truskawki  i zalewamy przygotowaną trochę później niż dwie pierwsze, tężejącą galaretką (tę przygotowujemy w proporcjach podanych na opakowaniu ). 
  • Całość wstawiamy do lodówki. Deser jest najlepszy po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Aby nie uszkodzić ciasta serowego przy odpinaniu formy należy wokół formy objechać ostrym nożem, aby oddzielić masę i galaretką od ścianek formy. Dopiero wtedy rozpinamy obręcz

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. my robimy na lato a i ja jestem dzieckiem

      Usuń
  2. Mniami, uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
  4. pyszne najpyszniejsze ze rzystkich

    OdpowiedzUsuń
  5. moja mamunia robi je aja je lirze

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje za świetny przepis! Wczoraj przygotowałam torcik córce na urodziny, wyszedł obłędnie dobry.
    Pozdrawiam
    Anabet

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. U nas tez bardzo go lubimy:). Pozdrowienia A

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Nie dodaje się. Jest w galaretce.

      Usuń
    2. dzięki, dziś robię w takim razie:)

      Usuń
  8. Naprawdę pyszny i łatwy w przygotowaniu a mi uciekły biszkopty ale i tak jest meega dobry:) nawet bym powiedziała, że przez to jest ciekawszy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. też myślę,że przydałby się cukier

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy może być ser taki z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  11. zajebisty sernik właśnie go jem

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz