Kompot z czarnej porzeczki na zimę
Kompot z czarnej porzeczki to w moim domu tradycja wywodząca się jeszcze z mojego domu rodzinnego. Rodzice posiadali spore poletko krzaków porzeczki, i zawsze się ja przerabiało. Mama robiła właśnie kompoty oraz galaretki. Ja w tym roku robię kompoty. Przepis na nie jest bardzo prosty.
Z 1 kg tych owoców wychodzi mi 6 słoiczków po 0,33 litra. Zalewy starcza idealnie na te 6 słoików.
Składniki:
Kompot z czarnej porzeczki to w moim domu tradycja wywodząca się jeszcze z mojego domu rodzinnego. Rodzice posiadali spore poletko krzaków porzeczki, i zawsze się ja przerabiało. Mama robiła właśnie kompoty oraz galaretki. Ja w tym roku robię kompoty. Przepis na nie jest bardzo prosty.
Z 1 kg tych owoców wychodzi mi 6 słoiczków po 0,33 litra. Zalewy starcza idealnie na te 6 słoików.
Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki
- 0,5 litra wody
- 30 dkg cukru
- Porzeczki płukamy ( ja robię to w durszlaku ), a następnie przebieramy i usuwamy ogonki
- Tak przygotowanymi porzeczkami napełniamy wysterylizowane słoiki ( ja robię je w słoiczkach o pojemności 0,33 litra) prawie po samą górę i dociskamy je ( ale nie gnieciemy )
- Przygotowujemy zalewę z wody i cukru i wrzącą zalewamy porzeczki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut w garnku, którego dno wykładamy ściereczką. Większe słoiki pasteryzujemy nieco dłużej
- Po wyjęciu z garnka z wodą układam słoiki na ściereczce i przykrywam kocem. Pozostawiam tak do wystygnięcia
u mnie dzisiaj produkcja dżemu z czarnej porzeczki, skorzystałam z Twojej metody sterylizacji słoiczków :)
OdpowiedzUsuńA ja dziś będę piekła rożki z dżemem porzeczkowym, ale jeszcze skorzystam ze słoiczków z roku poprzedniego, bo mi zostało kilka. a dzem jest twardy, więc śmiało mozna stosować do rogalików.
UsuńZrobiłam z Twojego przepisu :) Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuń