piątek, 12 lipca 2013

Kompot z czarnej porzeczki na zimę

Kompot z czarnej porzeczki na zimę

 
Kompot z czarnej porzeczki to w moim domu tradycja wywodząca się jeszcze z mojego domu rodzinnego. Rodzice posiadali spore poletko krzaków porzeczki, i zawsze się ja przerabiało. Mama robiła właśnie kompoty oraz galaretki. Ja w tym roku robię kompoty. Przepis na nie jest bardzo prosty.
Z 1 kg tych owoców wychodzi mi 6 słoiczków po 0,33 litra. Zalewy starcza idealnie na te 6 słoików.

Składniki:
  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 0,5 litra wody
  • 30 dkg cukru
Sposób wykonania:
  • Porzeczki płukamy ( ja robię to w durszlaku ), a następnie przebieramy i usuwamy ogonki
  • Tak przygotowanymi porzeczkami napełniamy wysterylizowane słoiki ( ja robię je w słoiczkach o pojemności 0,33 litra) prawie po samą górę i dociskamy je ( ale nie gnieciemy )
  • Przygotowujemy zalewę z wody i cukru i wrzącą zalewamy porzeczki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut w garnku, którego dno wykładamy ściereczką. Większe słoiki pasteryzujemy nieco dłużej
  • Po wyjęciu z garnka z wodą układam słoiki na ściereczce i przykrywam kocem. Pozostawiam tak do wystygnięcia
Sterylizacja słoików: umyte i wypłukane słoiki wstawiamy do piekarnika i nastawiamy go na 110 stopni. Tak samo postępujemy z przykrywkami. Od momentu osiągnięcia przez piekarnik wymaganej temperatury sterylizujemy słoiki i przykrywki ( oczywiście osobno ) ok 10 - 15 minut. Ze słoików i przykrywek powinna całkowicie odparować woda

4 komentarze:

  1. u mnie dzisiaj produkcja dżemu z czarnej porzeczki, skorzystałam z Twojej metody sterylizacji słoiczków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziś będę piekła rożki z dżemem porzeczkowym, ale jeszcze skorzystam ze słoiczków z roku poprzedniego, bo mi zostało kilka. a dzem jest twardy, więc śmiało mozna stosować do rogalików.

      Usuń
  2. Zrobiłam z Twojego przepisu :) Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń