Naleśniki meksykańskie
Naleśniki po meksykańsku są bardzo smacznym i pożywnym daniem mięsnym zawierającym oprócz mielonego mięsa wieprzowego sporo różnych warzyw i pieczarki. Naleśniki zapiekam na koniec w piekarniku pod warstwą mozzarelli i wychodzi bardzo smaczne danie. Tym razem zrobiłam ciasto naleśnikowe z połowy porcji. Wyszło 8 placków naleśnikowych, które potem nafaszerowałam przygotowaną wcześniej mieszanką mięsno-warzywną zwijając je w formę stożków i podwijając cieńszy koniec pod spód. Na prawdę dobre danie! Polecam!:)
Składniki: ( na 8 naleśników )
Na ciasto naleśnikowe :
Sposób wykonania:




Naleśniki po meksykańsku są bardzo smacznym i pożywnym daniem mięsnym zawierającym oprócz mielonego mięsa wieprzowego sporo różnych warzyw i pieczarki. Naleśniki zapiekam na koniec w piekarniku pod warstwą mozzarelli i wychodzi bardzo smaczne danie. Tym razem zrobiłam ciasto naleśnikowe z połowy porcji. Wyszło 8 placków naleśnikowych, które potem nafaszerowałam przygotowaną wcześniej mieszanką mięsno-warzywną zwijając je w formę stożków i podwijając cieńszy koniec pod spód. Na prawdę dobre danie! Polecam!:)
Składniki: ( na 8 naleśników )
Na ciasto naleśnikowe :
- 250 ml płynu ( woda mineralna + mleko po połowie )
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- łyżeczka oliwy + olej do smażenia
- 500 g mięsa wieprzowego ( łopatka )
- 1 czerwona papryka
- 1 duży pomidor
- 25 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 4 kopiaste łyżki kukurydzy konserwowej
- 4 kopiaste łyżki czerwonej fasoli
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- ok 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
- chili
Sposób wykonania:
- Z podanych powyżej składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki. Zainteresowanych odsyłam po dokładny opis do posta Naleśniki - przepis podstawowy (KLIK)
- Mięso myjemy, odcinamy tłuszcz i błony, mielimy.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy do niego posiekaną cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy zmielone mięso. Solimy go i doprawiamy pieprzem i smażymy często mieszając i rozdrabniając go, aby nie było grudek
- Do smażącego się mięsa dodajemy obranego ze skórki ( aby skórka ładnie odeszła pomidora zalewamy na chwilę wrzątkiem ) i pokrojonego na drobne kawałki pomidora oraz pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę. Mieszamy, wszystko razem smażymy kilka minut
- Na osobnej patelni przygotowujemy pieczarki: pokrojone w plasterki: podsmażamy je na łyżce oliwy soląc je delikatnie. Smażymy do odparowania wody, a następnie przekładamy do mięsa i mieszamy
- Do mięsa dodajemy kukurydzę i czerwoną fasolkę ( resztę zawartości z puszek wykorzystuję na drugi dzień do sałatki bądź innego dania ). Mieszamy, doprawiamy szczyptą chili, słodką papryką i ewentualnie dosalamy. Chwilę razem dusimy
- Naleśniki napełniamy farszem. Ja formowałam je na kształt rożków podwijając cieńszą końcówkę pod spód, choć można je zawijać w rulonik lub składać na kształt trójkąta
- Napełnione naleśniki układamy w żaroodpornej formie nasmarowanej olejem, posypujemy startym na grubych oczkach serem. Na serze nad każdym z naleśników robimy kleksa z keczupu
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok 20 minut, aż ser się ładnie roztopi
Lubię dania meksykańkie, jeszcze o takich naleśnikach nie słyszałam:)
OdpowiedzUsuńmojakulinarnaarkadia.blogspot.com
Pycha!
OdpowiedzUsuńUbóstwiam takie wytrawne naleśniki! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam!
OdpowiedzUsuńNa dniach musze się za takie zabrać :)
Spróbuj, bo są na prawdę pyszne!:)
UsuńWyglądają smakowicie. Chyba czas zabrać się za naleśniki na ostro :)
UsuńAch, aż poczułam ucisk głodu jak zobaczyłam te fotki! Zmałpuję :) I pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPychotka.
OdpowiedzUsuńpewnie smaczne, ale i niezla bomba kaloryczna.
OdpowiedzUsuń