poniedziałek, 15 lipca 2013

Naleśniki meksykańskie



Naleśniki meksykańskie






Naleśniki po meksykańsku są bardzo smacznym i pożywnym daniem mięsnym zawierającym oprócz mielonego mięsa wieprzowego sporo różnych warzyw i pieczarki. Naleśniki zapiekam na koniec w piekarniku pod warstwą mozzarelli i wychodzi bardzo smaczne danie. Tym razem zrobiłam ciasto naleśnikowe z połowy porcji. Wyszło 8 placków naleśnikowych, które potem nafaszerowałam przygotowaną wcześniej mieszanką mięsno-warzywną zwijając je w formę stożków i podwijając cieńszy koniec pod spód. Na prawdę dobre danie! Polecam!:)

Składniki: ( na 8 naleśników )

Na ciasto naleśnikowe :
  • 250 ml płynu ( woda mineralna + mleko po połowie )
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka oliwy + olej do smażenia 
Na nadzienie:
  • 500 g mięsa wieprzowego ( łopatka )
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 duży pomidor
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 kopiaste łyżki kukurydzy konserwowej
  • 4 kopiaste łyżki czerwonej fasoli
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • ok 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • chili
Dodatkowo: 15 dkg sera zółtego miękkiego  ( ja daję mozzarellę ) + keczup

Sposób wykonania:
  • Z podanych powyżej składników robimy ciasto naleśnikowe  i smażymy naleśniki. Zainteresowanych odsyłam po dokładny opis do posta Naleśniki - przepis podstawowy (KLIK)
  • Mięso myjemy, odcinamy tłuszcz i błony, mielimy.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy do niego posiekaną cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy zmielone mięso. Solimy go i doprawiamy pieprzem i smażymy często mieszając i rozdrabniając go, aby nie było grudek
  • Do smażącego się mięsa dodajemy obranego ze skórki ( aby skórka ładnie odeszła pomidora zalewamy na chwilę wrzątkiem ) i pokrojonego na drobne kawałki pomidora oraz pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę. Mieszamy, wszystko razem smażymy kilka minut
  • Na osobnej patelni przygotowujemy pieczarki: pokrojone w plasterki: podsmażamy je na łyżce oliwy soląc je delikatnie. Smażymy do odparowania wody, a następnie przekładamy do mięsa i mieszamy
  • Do mięsa dodajemy kukurydzę i czerwoną fasolkę ( resztę zawartości z puszek wykorzystuję na drugi dzień do sałatki bądź innego dania ). Mieszamy, doprawiamy szczyptą chili, słodką papryką i ewentualnie dosalamy. Chwilę razem dusimy
  • Naleśniki napełniamy farszem. Ja formowałam je na kształt rożków podwijając cieńszą końcówkę pod spód, choć można je zawijać w rulonik lub składać na kształt trójkąta
  • Napełnione naleśniki układamy w żaroodpornej formie nasmarowanej olejem, posypujemy startym na grubych oczkach serem. Na serze nad każdym z naleśników robimy kleksa z keczupu
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok 20 minut, aż ser się ładnie roztopi 
A oto inne propozycje dań meksykańskich, które można znaleźć na moim blogu:
 

 


 



9 komentarzy:

  1. Lubię dania meksykańkie, jeszcze o takich naleśnikach nie słyszałam:)

    mojakulinarnaarkadia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubóstwiam takie wytrawne naleśniki! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich jeszcze nie robiłam!
    Na dniach musze się za takie zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, bo są na prawdę pyszne!:)

      Usuń
    2. Wyglądają smakowicie. Chyba czas zabrać się za naleśniki na ostro :)

      Usuń
  4. Ach, aż poczułam ucisk głodu jak zobaczyłam te fotki! Zmałpuję :) I pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. pewnie smaczne, ale i niezla bomba kaloryczna.

    OdpowiedzUsuń