Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem
Kolejny już raz w tym roku ugotowałam młoda kapustę, tym razem z pomidorami, koperkiem i zasmażką. To jedna z moich ulubionych wersji młodej kapusty. Doskonale nadaje się jako dodatek do dań mięsnych, ale też można ją zjadać solo albo z pieczywem.
Pomidory w czasie gotowania rozgotowują się, więc są prawie niewidoczne w kapuście. Koperku można dodać więcej lub mniej niż w przepisie, wedle upodobań.
Bardzo smaczny przepis. Polecam!
Składniki:
Sposób wykonania:
Kolejny już raz w tym roku ugotowałam młoda kapustę, tym razem z pomidorami, koperkiem i zasmażką. To jedna z moich ulubionych wersji młodej kapusty. Doskonale nadaje się jako dodatek do dań mięsnych, ale też można ją zjadać solo albo z pieczywem.
Pomidory w czasie gotowania rozgotowują się, więc są prawie niewidoczne w kapuście. Koperku można dodać więcej lub mniej niż w przepisie, wedle upodobań.
Bardzo smaczny przepis. Polecam!
Składniki:
- 1 średnia główka kapusty lub pół dużej
- 2 duże pomidory
- 1 cebula
- 15 dkg boczku
- 2 -3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- duża łyżka mąki
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Kapustę poszatkować i zalać około 3 szklankami wody. Posolić i gotować od czasu do czasu mieszając, aby kapusta z góry ( która nie jest w wodzie ) również znalazła się we wrzątku.
- Po 10 minutach gotowania do kapusty dodać pokrojone na mniejsze kawałki i pozbawione skórki, pomidory. Zamieszać. Gotować 10 - 15 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy
- Boczek pokroić w drobną kostkę i smażyć na patelni, aż puści tłuszcz. Do boczku dodać posiekaną cebulę i smażyć razem do jej zeszklenia.
- Boczek i cebulę przełożyć do kapusty, a na pozostałym tłuszczu zrobić zasmażkę z mąki. Smażyć ją do uzyskania lekko złotawego koloru.
- Przestudzoną zasmażkę rozprowadzamy płynem spod kapusty (jeśli jest go mało to zasmażkę rozprowadzamy przegotowaną i przestudzoną wodą ) i dodajemy do garnka z kapustą. Dokładnie mieszamy i chwilę razem gotujemy.
- Kapustę doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
- Najlepiej smakuje ze schabowym, ale pasuje też do innych mięs. Równie dobrze smakuje też solo czy z pieczywem.
Z pomidorami nie robiłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńzapraszam na rozdanie do siebie!
www.cookplease.blogspot.com :)
Takiej wersji nie znam...
OdpowiedzUsuńAleż mi się zachciało kapusty!
Właśnie to robię!!! Zapach roznosi się aż na korytarz a mnie i rodzinie już leci ślinka.
OdpowiedzUsuń