Sos tzatziki
Bardzo smaczny zimny sos wywodzący się z kuchni greckiej. Przyrządza się go na bazie jogurtu greckiego, który charakteryzuje się tym, że jest bardzo kremowy i gęsty. Sos ten przyrządzam często do grilla, ale pasuje też doskonale do młodych ziemniaków z koperkiem czy do placków np z cukinii. Jest gęsty, ma konsystencję bardziej dipu niż sosu. W przygotowaniu bardzo prosty, a jakiż smaczny! Polecam!
Składniki:
- jogurt grecki ( u mnie opakowanie 400 g )
- 2 średnie ogórki gruntowe, niewyrośnięte, aby nie było twardych pestek
- 1 ząbek czosnku ( jeśli ktoś lubi mocno czosnkowe dania można dać 2)
- kilka kropel soku z cytryny
- pół łyżeczki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- koperek ( łyżka ) do posypania sosu
- Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarełku o grubych oczkach. Starte ogórki solimy i zostawiamy na ok 10 minut, aby puściły sok. Po tym czasie dokładnie odciskamy sok spod ogórków
- Odciśnięte ogórki mieszamy z jogurtem. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę z oliwek, kilka kropel z cytryny, pieprz i ewentualnie sól. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby uzyskać gładki sos
- Do sosu można wmieszać łyżkę posiekanego koperku lub posypać nim sos
- Sos tzatziki pasuje doskonale do dań z grilla, do różnorakich placków na słono czy tez do młodych ziemniaków z masłem i koperkiem
Też często go robię;) niezastąpiona klasyka ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam go właśnie do placków z cukinii - wyszło pysznie :D
OdpowiedzUsuń