niedziela, 15 września 2013

Bitki z polędwiczki wieprzowej z cebulą

Bitki z polędwiczki wieprzowej z cebulą




Bitki z polędwiczki wieprzowej to danie, które powtarzam regularnie. Są bardzo smaczne i wszyscy zjadają je ze smakiem. Do polędwiczek należy przygotować dużo cebuli, która wyjątkowo pasuje do tego mięska.
Ja podałam ją z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty z porem i jabłkiem (klik).

Składniki: ( 4 porcje )

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 3 - 4 cebule
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • olej do smażenia  
Sposób wykonania:
  • Polędwiczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie oczyszczamy z błon
  • Tak przygotowane polędwiczki kroimy w plastry grubości ok  1,5 cm
  • Każdy plaster delikatnie rozbijamy tłuczkiem, a następnie solimy i doprawiamy pieprzem
  • Cebulę kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę lekko ją soląc, aż do zeszklenia. Następnie cebulę zdejmujemy z patelni, i w jej miejscu smażymy polędwiczki, po kilka minut z każdej strony. Każdą bitkę skrapiamy sosem sojowym.
  • Usmażone polędwiczki przekładamy do naczynia i wkładamy np do ciepłego piekarnika, aby zachowały temperaturę
  • Na tą samą patelnię ponownie wkładamy cebulę, skrapiamy delikatnie sosem sojowym i mieszając jeszcze chwilę smażymy, aż uzyskamy cebulę w ulubionej postaci ( ja lubię  miękką )
  • Polędwiczki podajemy z ziemniakami, ulubioną surówką i oczywiście z przygotowaną cebulą, kładąc jej po trochę na każdej bitce 
 

4 komentarze:

  1. Jutro u mnie polędwiczki wg tego przepisu, zbierałam się długo ale w końcu postanowione. Jako, że uwielbiamy pieczarki to pewnie danie zostanie nimi wzbogacone. Już dzisiaj ślinka mi cieknie na samą myśl:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pieczarkami będą jeszcze smaczniejsze!!! też dawno ich już nie robiłam. Trzeba będzie zrobić w najbliższym czasie. Dodam, jak Ty, pieczarki:)

      Usuń