Bitki z polędwiczki wieprzowej to danie, które powtarzam regularnie. Są bardzo smaczne i wszyscy zjadają je ze smakiem. Do polędwiczek należy przygotować dużo cebuli, która wyjątkowo pasuje do tego mięska.
Ja podałam ją z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty z porem i jabłkiem (klik).
Składniki: ( 4 porcje )
Ja podałam ją z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty z porem i jabłkiem (klik).
Składniki: ( 4 porcje )
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 3 - 4 cebule
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- olej do smażenia
- Polędwiczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie oczyszczamy z błon
- Tak przygotowane polędwiczki kroimy w plastry grubości ok 1,5 cm
- Każdy plaster delikatnie rozbijamy tłuczkiem, a następnie solimy i doprawiamy pieprzem
- Cebulę kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę lekko ją soląc, aż do zeszklenia. Następnie cebulę zdejmujemy z patelni, i w jej miejscu smażymy polędwiczki, po kilka minut z każdej strony. Każdą bitkę skrapiamy sosem sojowym.
- Usmażone polędwiczki przekładamy do naczynia i wkładamy np do ciepłego piekarnika, aby zachowały temperaturę
- Na tą samą patelnię ponownie wkładamy cebulę, skrapiamy delikatnie sosem sojowym i mieszając jeszcze chwilę smażymy, aż uzyskamy cebulę w ulubionej postaci ( ja lubię miękką )
- Polędwiczki podajemy z ziemniakami, ulubioną surówką i oczywiście z przygotowaną cebulą, kładąc jej po trochę na każdej bitce
wygladaja apetycznie:)
OdpowiedzUsuńniebo w gębie...i tyle...
OdpowiedzUsuńJutro u mnie polędwiczki wg tego przepisu, zbierałam się długo ale w końcu postanowione. Jako, że uwielbiamy pieczarki to pewnie danie zostanie nimi wzbogacone. Już dzisiaj ślinka mi cieknie na samą myśl:)
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami będą jeszcze smaczniejsze!!! też dawno ich już nie robiłam. Trzeba będzie zrobić w najbliższym czasie. Dodam, jak Ty, pieczarki:)
Usuń