Ciasteczka owsiane z cynamonową nutą
Ciasteczka owsiane uwielbiam. Są doskonałe. Mam kilka przepisów,które są sprawdzone. Ciasteczka wychodzą idealne. Te które przedstawię dzisiaj są z dodatkiem cynamonu, który nadaje im swoistego, bardzo ciekawego smaku. Uwielbiam je. Są bardzo groźne, bo jestem strasznym łasuchem na słodkie i jak je upiekę, to niezbyt długo wytrzymują. Są kruchutkie, ale nie łamliwe. Na prawdę pyszne owsiane ciasteczka, które warto wypróbować samemu. Robi się je 15 - 20 minut, a piecze tez ok 15 minut. Ostatnio dość niespodziewanie zapowiedziała się koleżanka, a ja nie mając w domu nic słodkiego od razu pomyślałam o tych ciasteczkach. Po ok 40 minutach słodka przekąska była gotowa i czekała na talerzu na przyjście gościa.
Składniki: ( na ok. 30 sztuk )
Sposób wykonania:
Ciasteczka owsiane uwielbiam. Są doskonałe. Mam kilka przepisów,które są sprawdzone. Ciasteczka wychodzą idealne. Te które przedstawię dzisiaj są z dodatkiem cynamonu, który nadaje im swoistego, bardzo ciekawego smaku. Uwielbiam je. Są bardzo groźne, bo jestem strasznym łasuchem na słodkie i jak je upiekę, to niezbyt długo wytrzymują. Są kruchutkie, ale nie łamliwe. Na prawdę pyszne owsiane ciasteczka, które warto wypróbować samemu. Robi się je 15 - 20 minut, a piecze tez ok 15 minut. Ostatnio dość niespodziewanie zapowiedziała się koleżanka, a ja nie mając w domu nic słodkiego od razu pomyślałam o tych ciasteczkach. Po ok 40 minutach słodka przekąska była gotowa i czekała na talerzu na przyjście gościa.
Składniki: ( na ok. 30 sztuk )
- 170 g masła
- 120 g cukru
- 95 g mąki pszennej
- 1 jajko
- pól łyżeczki sody
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu
- 260 g płatków owsianych
- 100 g rodzynek
- w sumie 110 g posiekanych orzechów (laskowych lub włoskich), sezamu, ziaren słonecznika.
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć z cukrem (około 5 minut). Dodać jajko nie przerywając ucierania.
- Wszystkie sypkie składniki (maka, cynamon, soda i szczypta soli) wymieszać i dodać do masy maślano-jajecznej, dokładnie wymieszać.
- do powstałej masy dodać bakalie i ziarna. Wymieszać
- Z masy formować rękami kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Spłaszczać na dłoni na placuszek o grubości 6-7 mm.
- Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec z funkcją termoobiegu w temperaturze 170 stopni przez 15 minut. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika. Ciasteczka ściągać z blachy po przestudzeniu.
Szanowna Pani Aniko
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem Pani kulinarnego bloga.Super zdjęcia, super przepisy,dostępne składniki dla każdego czytelnika.Potrawy na każdą kieszeń, dla wybrednych i tych o wysublimowanych smakach :)
Kilka przepisów dodałam sobie do "ulubionych" Będę często do nich zaglądać.
Serdecznie pozdrawiam.
Ale muszą być pyszne:) muszę spróbowac. Zapraszam na szczyptę soli:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie na takie ciasteczka szukałam przepisu. Można zajadać bez strachu o dodatkowe kilogramy.Pozdrawiam:)http://napiecyku.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńWłaśnie na takie ciasteczka szukałam przepisu. Można zajadać bez strachu o dodatkowe kilogramy.Pozdrawiam:)http://napiecyku.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńMoja córa je uwielbia :)
OdpowiedzUsuń