Placek drożdżowy ze śliwkami, kruszonką i lukrem
Sezon na śliwki trwa, więc znów upiekłam ciasto ze śliwkami. Tym razem zrobiłam placek drożdżowy, a zamarzył mi się taki na wczasach. Właśnie taki podano nam w któryś dzień na stołówce w domu wczasowym. Ciasto było drożdżowe z zatopionymi w nim mięciutkimi rodzynkami. Na wierzchu co prawda były truskawki, a ja użyłam śliwki, jakoś tak bardziej na czasie. Wierzch posypany był chrupiącą kruszonką, a wszystko polane było lukrem. Niebo w gębie. Od razu wtedy pomyślałam, że po powrocie będę musiała upiec podobny. I zrobiłam. I wyszedł równie smaczny, co ten stołówkowy.
Placek upiekłam na dużej formie o wymiarach: 27x37 cm. Ciasto wyszło w sam raz wysokie. Samo ciasto drożdżowe jest mięciutkie i niezbyt słodkie. Za to słodka jest kruszonka i lukier. Do tego kwaskowate śliwki. W sumie całość bardzo fajnie się komponuje.
Składniki:
Na ciasto:
Sposób przygotowania:
Sezon na śliwki trwa, więc znów upiekłam ciasto ze śliwkami. Tym razem zrobiłam placek drożdżowy, a zamarzył mi się taki na wczasach. Właśnie taki podano nam w któryś dzień na stołówce w domu wczasowym. Ciasto było drożdżowe z zatopionymi w nim mięciutkimi rodzynkami. Na wierzchu co prawda były truskawki, a ja użyłam śliwki, jakoś tak bardziej na czasie. Wierzch posypany był chrupiącą kruszonką, a wszystko polane było lukrem. Niebo w gębie. Od razu wtedy pomyślałam, że po powrocie będę musiała upiec podobny. I zrobiłam. I wyszedł równie smaczny, co ten stołówkowy.
Placek upiekłam na dużej formie o wymiarach: 27x37 cm. Ciasto wyszło w sam raz wysokie. Samo ciasto drożdżowe jest mięciutkie i niezbyt słodkie. Za to słodka jest kruszonka i lukier. Do tego kwaskowate śliwki. W sumie całość bardzo fajnie się komponuje.
Składniki:
Na ciasto:
- 700 g mąki pszennej
- 42 g drożdży ( miałam kosteczkę drożdży o takiej wadze )
- szklanka mleka ( 250 ml )
- 100 g cukru
- 2 łyżki spirytusu
- 3 jajka
- 120 g masła lub margaryny (ja dałam pół na pół)
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej cytryny
- garść rodzynek
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 160 g mąki
- niepełna szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru. Odstawiamy do podrośnięcia
- Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, spirytus, olejek śmietankowy, cukier, jajka, otartą skórkę z cytryny, wcześniej namoczone w gorącej wodzie i odsączone rodzynki oraz podrośnięty drożdżowy rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy stopiony, ostudzony tłuszcz i jeszcze raz zagniatamy. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodajemy nieco mąki.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Z miękkiego masła, mąki i cukru zagniatamy kruszonkę. Chłodzimy.
- Śliwki myjemy i drylujemy.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkujemy na wielkość formy, w której będziemy je piec. Ciasto na wałku przenosimy do formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i obsypanej mąką. Na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu. Całość posypujemy kruszonką.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut.
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i gdy nieco przestygnie, polewamy go lukrem. Lukier przygotowujemy mieszając na gładko podane wyżej składniki.
Mniam mniam! Uwielbiam drożdżowe wypieki!
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda to Twoje ciasto! Sama smakowitość!
OdpowiedzUsuńAnklo1
OdpowiedzUsuńW jaki sposób sprawdzić inne przepisy, np na ciasta...wciskam ciasta i desery i tylko ciągle jest placek ze śliwkami...a gdzie reszta.....57?
Po kliknięciu na "ciasta i desery" pojawia się ostatnio opublikowany przepis z tej kategorii, a żeby zobaczyć inne trzeba po prostu przewijać stronę w dół. Nie mam jeszcze niestety spisu treści. Kiedyś się pojawi:)
Usuńciasto wyszło wyborne, pięknie urosło i smakuje przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
Usuń