środa, 25 września 2013

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem


 


Pyzy z mięsem chodziły za mną od dawna. Musiałam tylko mieć do tego odpowiednie mięso. Jak dla mnie najlepsza jest gotowana wołowina. Oczywiście wołowiny nie gotuję specjalnie tylko przy okazji przyrządzania rosołu wołowego. Część mięsa wykorzystuję właśnie na pyzy, a reszta pozostaje jako wkładka do rosołu. Na rosół kupuję rostbef z kością. Za pierwszym razem, gdy myślałam o pyzach, mięso było tak mięciutkie i delikatniutkie, że zanim się obejrzałam, to mięsa już nie było. Drugim razem nie było już takie mięciutkie, w każdym razie nie wszystkie jego fragmenty, więc spokojnie mogłam przeznaczyć go na nadzienie na pyz. A że jest ono łączone z warzywami i przyprawami, to nawet jak jest twardsze, to nic to nie przeszkadza. I tak jest zresztą mielone. Jak na mój gust pyzy wychodzą pyszne. A polane stopionym boczkiem z cebulką smakują na prawdę wyśmienicie.

Składniki:
  • 60 dkg ziemniaków ( lepsze odmiany mączyste )
  • ok 10 łyżek mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 30 dkg gotowanej wołowiny ( rostbef, antrykot, drabinka )
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • sól i pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • 10 dkg boczku
  • 4 - 5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
  • Mięso ugotować razem z warzywami, najlepiej w rosole. Wystudzić i zemleć w maszynce.
  • Do zmielonego mięsa i warzyw dodać pokrojoną w kosteczkę i zeszkloną na oleju cebulę, sól, pieprz i po szczypcie mielonej papryki słodkiej i ostrej. Dokładnie wymieszać
  • Ziemniaki obrać, umyć i odłożyć 1/4 z nich. Pozostałe 3/4 ziemniaków ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków i ostudzić
  • Pozostawione surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach i dokładnie odcisnąć z soku. Dodać do ostudzonych ugotowanych ziemniaków. Dodać jajko i partiami dodawać mąkę. Wszystko razem dokładnie wyrobić na jednolite ciasto.( Mąkę dodajemy partiami, bo jej ilość zależy od różnych czynników, np od gatunku ziemniaków, wielkości jajka. Wsypujemy najpierw kilka łyżek mąki, zagniatamy ciasto, a gdy jest zbyt klejące dodajemy kolejną partię mąki, aż ciasto stanie sie zdatne do uformowania z niego wałeczków. Oczywiście nie może też być zbyt twarde. Przestajemy dodawać mąkę w momencie, jak już w miarę ładnie odchodzi od ręki )
  • Z ciasta formujemy kilka wałków o średnicy ok 3 cm i kroimy je na odcinki ok 3 - 4 cm. Z każdego kawałka formujemy w dłoni kulkę, a następnie spłaszczamy. Wszystko obsypujemy mąką, aby ciasto nam się nie kleiło
  • Na środek nakładamy porcje farszu i dokładnie zlepiamy, a następnie formujemy kule. Porcje farszu w kształcie kulek  o średnicy ok 2,5 - 3  cm najlepiej jest sobie przygotować wcześniej, bo jeśli farsz będziemy formować na kształt kulki w trakcie lepienia pyz, to część mięsa przyklei się do rąk i obklei pyzę z zewnątrz, więc będzie to wyglądać nieestetycznie
  • Pyzy gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut od wypłynięcia
  • Podajemy polane stopionym boczkiem z cebulką

8 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie, aż cieknie ślinka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię tak samo smaczne, ale z ciasta na kluski śląskie - łatwiejsze do zrobienia i szybciej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Widać w Gliwicach taka moda:), bo ja też robię z ciasta na kluski i też jestem z Glliwic! Poprawnie powinny być mieszane ziemniaki i dzisiaj u mnie PRAWDZIWE pyzy z wołowinką. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Skrót od dekagrama to dag, a nie dkg...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiedyś, dawno temu jak chodziłąm do szkoły to skrót był dkg i zupełni emi umkneło kiedy się to zrobiło dag....

      Usuń
  5. Robiłam dzisiaj pyzy z tego przepisu dodam, że pierwsze pyzy w życiu i wyszły pyszne, zwarte. Polecam przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pyzy wyszły i smakowały:)

      Usuń
  6. Czy można użyć mięsa wieprzowego (szynki lub łopatki)?

    OdpowiedzUsuń