poniedziałek, 25 listopada 2013

Piernik z dynią

Piernik z dynią





Bardzo lubię ciasta o korzennym smaku, dlatego mimo, że jeszcze to nie ten czas, upiekłam piernik. A że mam jeszcze dynie, postanowiłam wykorzystać do niego to pyszne warzywo. Dynię wcześniej piekę i przygotowuję z niej puree i w takiej formie dodaję do ciasta.Takie puree można tez zamrozić i wykorzystać w zimie, nie tylko do ciast zresztą.
Do piernika dodaję zazwyczaj nieco kakao, aby ciasto było trochę ciemniejsze, a nie zmienia ono zasadniczo smaku ciasta piernikowego.
Ciasto jest puszyste, wilgotne i bardzo smaczne.
Ciasto upiekłam w foremce o wymiarach 30x14. Czasami piekę to ciasto w rozpinanej tortownicy z kominem. Po upieczeniu wystarczy rozpiąć i zdjąć pierścień, aby ciasto stygło.

Składniki:
  • 360 g dobrze odparowanego puree z dyni ( przepis na puree z dyni znajduje się TUTAJ )
  • 4 duże jajka
  • 240 ml oleju
  • 270 g cukru
  • 270 g mąki pszennej
  • 50 g otrębów owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 duża łyżka przyprawy do piernika
  • łącznie 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów i płatków migdałowych
Sposób wykonania:
  • Jajka z cukrem ubijać aż powstanie puszysta, prawie biała masa
  • Do masy jajecznej dodawać po trochę oleju, cały czas ubijając
  • Następnie dodawać partiami puree, i miód. Mieszać wszystko 2-3 minuty
  • Do masy dodawać stopniowo wymieszane sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, otręby, przyprawa do piernika, kakao). Wszystko dokładnie wymieszać
  • Na koniec do masy dodać orzechy i płatki migdałowe. Wymieszać
  • Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 1 godziny
  • Po upieczeniu ciasto delikatnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce, a następnie ozdobić polewą czekoladową albo kakaową

8 komentarzy:

  1. Z dynią musi smakować ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda przesmacznie. Badzo lubię takie ciasta. Ciekawa jestem jak smakuje (z dynią jeszcze nie robiłam). :) Bo wygląda bardzo smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię różne ciasta z dynią! Są bardzo smaczne. Warto spróbować!:)

      Usuń
  3. http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html
    Zapraszam na konkurs :) Ciekawe nagrody :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł z dodaniem dyni do piernika. Tak jeszcze nie próbowałam.;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie ciasta, do których dodaję dynię, bardzo mi smakują. Warto spróbować!:)

      Usuń