sobota, 30 listopada 2013

Polędwiczka wieprzowa faszerowana pieczarkami

Polędwiczka wieprzowa faszerowana pieczarkami





Polędwiczki wieprzowe faszerowane sa bardzo pyszną odmiana od polędwiczek przyrządzanych u nas zazwyczaj. Przeważnie przygotowuję z nich bitki, ale czasami zdarza mi się też przyrządzić polędwiczki faszerowane. Są na prawdę smaczne. Faszeruję je pieczarkami. Oczywiście takich polędwiczek nie musi się piec w piekarniku. Ja obsmażam je na patelni, a potem podlewam bulionem lub woda i duszę od czasu do czasu obracając.
Mięso z polędwiczek jest miękkie i delikatne, a więc nie wymaga zbyt długiego duszenia, a danie wychodzi aromatyczne, a mięso mięciutkie. Farsz pieczarkowy dopełnia całości i sprawia, że mięsko można podać też przy jakiś większych okazjach. Ja akurat przygotowałam go ostatnio na zwykły codzienny obiad i podałam z ziemniakami i surówką.
Polędwiczka smakuje równie dobrze na zimno. Aby mięso ładnie się kroiło, a farsz nie wypływał, należy nieco go przestudzić.

 

Składniki:
  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • 50 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula 
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • niecałe 10 dkg sera żółtego ( ja dałam ostatnio ser gouda )
  • sól
  • pieprz
  • 2 żółtka
  • 2 - 3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia 
  • szklanka bulionu
Sposób wykonania:
  • Polędwiczki umyć, osuszyć i natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę wymieszanym z solą. Na koniec oprószyć pieprzem i wstawić na ok 1 godzinę do lodówki
  • Pieczarki obrać i drobno pokroić. 
  • Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Następnie dorzucić do niej pieczarki. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu aż do odparowania płynu spod pieczarek. Następnie ostudzić i po wystudzeniu wymieszać ze startym żółtym serem, żółtkami i tartą bułką. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem
  • W polędwiczkach długim nożem naciąć głębokie kieszenie i wypełniać je farszem
  • Nafaszerowane polędwiczki obsmażyć na oleju po ok 3 minuty z każdej strony. Następnie polędwiczki podlać bulionem ( jeśli nie mamy to po prostu wodą ) i dusić pod przykryciem przez około 20 - 30 minut od czasu do czasu obracając polędwiczki
  • Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką
 Inne przepisy na dania z polędwiczką wieprzową:





9 komentarzy:

  1. Ale mięsidło :D
    Zapraszam do konkursu : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na świąteczny obiad,podkradam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wspanialy. Wlasnie zrobilam go dzisiaj na obiad. Wszystkim bardzo smakowalo. Ja dorobilam do tego delikatny sos i podalam je z kluskami slaskimi i cwikla

    OdpowiedzUsuń
  4. Polędwiczki wspaniale smakowały.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Polędwiczki pyszne, dziękuje za przepis.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje za przepis.Polędwiczki pychotka, wyszły tak jak na twoim zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że skorzystałaś/łeś z przepisu i co najważniejsze, że polędwiczki smakowały! pozdrawiam świątecznie!

      Usuń
  7. a jakbym chciała w piekarniku? to w ilu stopniach i jak długo? z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń