Polędwiczka wieprzowa faszerowana pieczarkami
Polędwiczki wieprzowe faszerowane sa bardzo pyszną odmiana od polędwiczek przyrządzanych u nas zazwyczaj. Przeważnie przygotowuję z nich bitki, ale czasami zdarza mi się też przyrządzić polędwiczki faszerowane. Są na prawdę smaczne. Faszeruję je pieczarkami. Oczywiście takich polędwiczek nie musi się piec w piekarniku. Ja obsmażam je na patelni, a potem podlewam bulionem lub woda i duszę od czasu do czasu obracając.
Mięso z polędwiczek jest miękkie i delikatne, a więc nie wymaga zbyt długiego duszenia, a danie wychodzi aromatyczne, a mięso mięciutkie. Farsz pieczarkowy dopełnia całości i sprawia, że mięsko można podać też przy jakiś większych okazjach. Ja akurat przygotowałam go ostatnio na zwykły codzienny obiad i podałam z ziemniakami i surówką.
Polędwiczka smakuje równie dobrze na zimno. Aby mięso ładnie się kroiło, a farsz nie wypływał, należy nieco go przestudzić.
Składniki:
- 3 polędwiczki wieprzowe
- 50 dkg pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- niecałe 10 dkg sera żółtego ( ja dałam ostatnio ser gouda )
- sól
- pieprz
- 2 żółtka
- 2 - 3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- szklanka bulionu
- Polędwiczki umyć, osuszyć i natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę wymieszanym z solą. Na koniec oprószyć pieprzem i wstawić na ok 1 godzinę do lodówki
- Pieczarki obrać i drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Następnie dorzucić do niej pieczarki. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu aż do odparowania płynu spod pieczarek. Następnie ostudzić i po wystudzeniu wymieszać ze startym żółtym serem, żółtkami i tartą bułką. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem
- W polędwiczkach długim nożem naciąć głębokie kieszenie i wypełniać je farszem
- Nafaszerowane polędwiczki obsmażyć na oleju po ok 3 minuty z każdej strony. Następnie polędwiczki podlać bulionem ( jeśli nie mamy to po prostu wodą ) i dusić pod przykryciem przez około 20 - 30 minut od czasu do czasu obracając polędwiczki
- Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką
Dorodna ta polędwiczka!
OdpowiedzUsuńAle mięsidło :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html
Fajny pomysł na świąteczny obiad,podkradam!
OdpowiedzUsuńPrzepis wspanialy. Wlasnie zrobilam go dzisiaj na obiad. Wszystkim bardzo smakowalo. Ja dorobilam do tego delikatny sos i podalam je z kluskami slaskimi i cwikla
OdpowiedzUsuńPolędwiczki wspaniale smakowały.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolędwiczki pyszne, dziękuje za przepis.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis.Polędwiczki pychotka, wyszły tak jak na twoim zdjęciu.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że skorzystałaś/łeś z przepisu i co najważniejsze, że polędwiczki smakowały! pozdrawiam świątecznie!
Usuńa jakbym chciała w piekarniku? to w ilu stopniach i jak długo? z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń