sobota, 23 listopada 2013

Sałatka gyros

Sałatka gyros








Sałatkę gyros przyrządza się u nas w domu regularnie, bo jest bardzo smaczna. To fajna odmiana od tradycyjnych sałatek jarzynowych. Jest sycąca i można ją podać na różne okazje. Może być propozycją na pyszną kolację,  lekki obiad czy też jako poczęstunek dla oczekiwanych gości.
Do sałatki gyros wrzucamy same smakowite warzywa, usmażoną pierś z kurczaka obtoczoną wcześniej w przyprawie gyros, a całość zalewamy pikantnym sosem przygotowanym z majonezu i sosu kebab.
Sałatka gyros pewno niewiele ma wspólnego z oryginalnym gyrosem, ale pod taka nazwą występują sałatki tego typu. Ale nie nazwa w tym wszystkim jest najważniejsza, lecz smak tej sałatki, która smakuje wyśmienicie. My lubimy tę sałatkę w dość pikantnym wydaniu, więc majonez mieszam z sosem kebab, który jest sosem pikantnym. W przypadku braku sosu kebab można dodać do majonezu nieco pikantnego keczupu.

Składniki:
  • 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 dość duże ogórki konserwowe
  • 1 duża czerwona cebula
  • pól ogórka wężowego ( opcjonalnie. Jeśli go dodamy nie solimy warzyw wcześniej, tylko przed samym podaniem, żeby ogórek nie puścił soku. Więc jeśli sałatkę chcemy przygotować wcześniej, albo zostawić ją na drugi dzień, to ogórka lepiej pominąć )
  • 6 - 8 pomidorków koktajlowych( podobnie jak z ogórkiem - jeśli do spożycia od razu - dodajemy, jeśli do przetrzymywania - pomidorki kroimy i przystrajamy nimi sałatkę z wierzchu )
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 kopiaste łyżki majonezu
  • 3 łyżki sosu kebab
  • 2 - 3 łyżki przyprawy gyros
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia mięsa
Sposób wykonania:
  • Liście kapusty myjemy, osuszamy, odkrawamy grubsze białe części  i kroimy na dość drobno
  • Do kapusty dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, osączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki: konserwowe i ogórka świeżego. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pozostałych warzyw. 5 pomidorków koktajlowych kroimy na ćwiartki i dodajemy do reszty
  • Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i obtaczamy w przyprawie do gyrosa. Smażymy na oleju, aż kurczak nabierze złocistego koloru
  • Przygotowujemy sos do sałatki: majonez mieszamy z sosem kebab
  • warzywa delikatnie solimy i doprawiamy lekko pieprzem. Do warzyw dodajemy kurczaka oraz sos. Wszystko razem mieszamy
  • Przystrajamy resztą pomidorków i wiórkami cebuli. Sałatkę możemy też podać nie mieszając jej z sosem i mięsem. Wymieszane warzywa można polać sosem, posypać mięsem i znów polać resztą sosu. Wykładać na talerzyki lub do salaterek za pomocą specjalnej łyżki do sałatek. Dawniej podawałam ją właśnie w takiej wersji, ostatnio zaś coraz częściej w wersji całkowicie wymieszanej

 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam tę sałatkę :) Jej smak ....
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że jest bardzo popularna ta sałatka, a ja nigdy jej nie robiłam. Apetyczna w tym miseczkowym pucharku;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Popularna i smaczna, więc wypróbuj koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń