Barszcz czysty na zakwasie
Przygotowanie tego barszczu nie wymaga specjalnie wysiłku, ani czasu, a barszczyk jest rewelacyjny. Można go przygotować na co dzień i od święta. I zachęcam też do przygotowania własnego zakwasu. To tez nie jest praco- ani czasochłonne zajęcie, a właściwie mając zakwas mamy już gotowy barszcz. Jeszcze trochę przypraw i smaczny, wyrazisty, esencjonalny barszcz jest gotowy.
Przepis na zakwas znajduje się TUTAJ.
Zazwyczaj podaję dokładną ilość składników, choć w tym przepisie nie będzie to do końca możliwe. Wszystko zależy od zakwasu.
Składniki:
- zakwas buraczany ( ok 1,5 - 2 szklanki )
- koncentrat buraczany - ok 80 - 100 ml ( ja używam krakusa - jest bardzo gęsty i esencjonalny )
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- pół łyżeczki mielonego kminku
- pół łyżeczki majeranku
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- opcjonalnie sok z cytryny
- 1 litr wody + kostka rosołowa lub 1 litr bulionu warzywnego
- Zagotowujemy litr wody i dodajemy kostkę rosołową lub zagotowujemy gotowy bulion
- Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kminek i przecięty na pół czosnek ( buraki kisiły się z czosnkiem, więc 1 ząbek wystarcza ). Chwilę gotujemy
- Dolewamy zakwas i koncentrat. Barszcz solimy i doprawiamy pieprzem. Zagotowujemy i sprawdzamy, czy jest wystarczająco esencjonalny. Jeśli nie, to dolewamy nieco zakwasu, aby uzyskać pożądany smak barszczu. Zakwas w zależności od buraków i pewnie jeszcze innych czynników wychodzi różny, raz bardziej a innym razem mniej kwaśny, raz mniej, a innym razem bardziej gęsty i esencjonalny, więc ilość dodanego zakwasu za każdym razem będzie inna. Jeśli jest taka potrzeba, to dokwaszamy barszcz cytryną, choć ja ostatnio nie użyłam ani kropli soku z cytryny - zakwas wyszedł kwaskowaty.
- Na koniec jeszcze raz smakujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem zgodnie z naszym gustem oraz dodajemy roztarty w palcach suszony majeranek
- Barszcz możemy podać z uszkami, jajkiem na twardo, fasolą itd
Barszczyk wyszedł rewelacyjny
OdpowiedzUsuńrobię podobnie z tym,że nie dodaję kostki rosołowej i koncentratu buraczanego, bo niby po co skoro dodaję zakwas i barszczyk wychodzi rewelacja!
OdpowiedzUsuń