niedziela, 8 grudnia 2013

Barszcz czysty na zakwasie

Barszcz czysty na zakwasie


Przygotowanie tego barszczu nie wymaga specjalnie wysiłku, ani czasu, a barszczyk jest rewelacyjny. Można go przygotować na co dzień i od święta. I zachęcam też do przygotowania własnego zakwasu. To tez nie jest praco- ani czasochłonne zajęcie, a właściwie mając zakwas  mamy już gotowy barszcz. Jeszcze trochę przypraw i smaczny, wyrazisty, esencjonalny barszcz jest gotowy.
Przepis na zakwas znajduje się TUTAJ.
Zazwyczaj podaję dokładną ilość składników, choć w tym przepisie  nie będzie to do końca możliwe. Wszystko zależy od zakwasu. 


Składniki:
  • zakwas buraczany ( ok 1,5 - 2  szklanki )
  •  koncentrat buraczany - ok 80 - 100 ml ( ja używam krakusa - jest bardzo gęsty i esencjonalny )
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • pół łyżeczki majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie sok z cytryny
  • 1 litr wody + kostka rosołowa lub 1 litr bulionu warzywnego
Sposób wykonania:
  • Zagotowujemy litr wody i dodajemy kostkę rosołową lub zagotowujemy gotowy bulion
  • Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kminek i przecięty na pół czosnek ( buraki kisiły się z czosnkiem, więc 1 ząbek wystarcza ). Chwilę gotujemy
  •  Dolewamy zakwas i koncentrat. Barszcz solimy i doprawiamy pieprzem.  Zagotowujemy i sprawdzamy, czy jest wystarczająco esencjonalny. Jeśli nie, to dolewamy nieco zakwasu, aby uzyskać pożądany smak barszczu. Zakwas w zależności od buraków i pewnie jeszcze innych czynników wychodzi różny, raz bardziej a innym razem mniej kwaśny, raz mniej, a innym razem bardziej gęsty i esencjonalny, więc ilość dodanego zakwasu za każdym razem będzie inna. Jeśli jest taka potrzeba, to dokwaszamy barszcz cytryną, choć ja ostatnio nie użyłam ani kropli soku z cytryny - zakwas wyszedł kwaskowaty.
  • Na koniec jeszcze raz smakujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem zgodnie z naszym gustem oraz dodajemy roztarty w palcach suszony majeranek
  • Barszcz możemy podać z uszkami, jajkiem na twardo, fasolą itd

2 komentarze:

  1. Barszczyk wyszedł rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń
  2. robię podobnie z tym,że nie dodaję kostki rosołowej i koncentratu buraczanego, bo niby po co skoro dodaję zakwas i barszczyk wychodzi rewelacja!

    OdpowiedzUsuń