Ciasto Snikers
Snikersa robię już od kilku lat. Oczywiście nie jest to ciasto, które przygotowuję na co dzień, ale od czasu do czasu obowiązkowo gości ono na moim stole. Generalnie nie przepadam za ciastami z masami, wolę ciasta tradycyjne i proste, ale to właściwie weszło już do kanonu moich domowych przepisów. Od czasu do czasu można podelektować się czymś słodszym i kaloryczniejszym bez strasznych wyrzutów sumienia:).
Ciasto składa się z trzech placków. Ten na samej górze jest z pyszną masą orzechową. A blaty ciasta przekłada się masą kajmakową i budyniową. Ogólnie całość smakuje wybornie i dość słodko:)
Ciasto to bywa też nazywane pszczółką, a to za sprawą miodu dodawanego do ciasta i lepkiej góry orzechowej.
Składniki:
Na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200 g margaryny
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 duży budyń śmietankowy (lub 1 ½ budyniu normalnej wielkości)
- 4 łyżki cukru, jeśli budyń go nie zawiera
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- mleko do budyniu ok 700 ml
- opcjonalnie budyń można zmiksować z masłem, jeśli ktoś preferuje masy z masłem
- 1 puszka masy kajmakowej/ krówkowej
- Przygotowujemy polewę orzechową: w niewielkim rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego cukier i miód, mieszamy, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści. Następnie dodajemy pokruszone orzechy. Chwilę gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia
- Mąkę przesiewamy. Łączymy z sodą. Dodajemy posiekaną margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy na 3 równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na taki sam prostokąt, podsypując delikatnie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ewentualnie równamy jeszcze ciasto małym wałkiem lub ręką
- W garnku zagotowujemy 500 ml mleka z dodatkiem cukru. Resztę mleka mieszamy z budyniem, mąka ziemniaczaną i pszenną i wlewamy na gotujące się mleko energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Chwilkę całość pogotować cały czas mieszając. Ostudzić
- Dwa blaty ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na złoty kolor ok 10 min. Na 3 blat nakładamy masę orzechową, równomiernie rozprowadzamy i pieczemy ok 14 - 15 minut. Ciasta trzeba mieć w trakcie pieczenia na oku, bo wszystko zależy od piekarnika. Należy uważać, aby ciasta zbytnio się nie spiekło, bo będzie za twarde
- Blaty wyjmujemy i studzimy. Uwaga! Przy wyciąganiu z formy gorące blaty mogą się połamać, więc najlepiej wyjmować je po przestudzeniu
- Po wystudzeniu pierwszy blat smarujemy równomiernie masą krówkową i przykładamy drugi blat. Ten smarujemy masą budyniową i dokładnie, równomiernie rozsmarowujemy ( mas możemy też użyć w odwrotnej kolejności: najpierw masa budyniowa, a potem krówkowa ). Na wierzch przykładamy blat ciasta z orzechami
- Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki, aby blaty ciasta zmiękły od kremów
U mnie nie ma świąt bez Snickersa! Wszyscy go uwielbiamy!
OdpowiedzUsuńBardzo równiutki Ci wyszedł:) Mój nie zawsze taki śliczny, ale smak...
Też mam w planach upieczenie go na święta tylko zamiast warstwy kajmakowej zrobię z prażonymi jabłkami z galaretką ;))
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany! Mam pytanie czy do masy kajmakowej dodajesz masło, czy czysty kajmak?
OdpowiedzUsuńDodaję kajmak bez dodatków:)
Usuńa kajmak gotować 3 godziny czy jak go posmarować ?
Usuńnajlepiej kupić gotową masę kajmakową/ krówkową, a nie bawić się w gotowanie mleka skondensowanego.
Usuńa może jakiś przepis na świąteczny schab? polecasz coś ulubionego?
OdpowiedzUsuńNa moim blogu jest przepis na schab faszerowany śliwkami. Można go znaleźć w zakładce: Mięsa lub Na Boże Narodzenie:)
UsuńDzięki ;) jesteś moją inspiracją jeśli chodzi o pieczenie i gotowanie ;)
UsuńDzięki:) Zapraszam do częstych odwiedzin po kolejne inspiracje:) Pozdrawiam Anika
UsuńAni w mięsach ani w Bożym Narodzeniu schabu ze śliwką nie mogę znaleźć :((
UsuńPzdr. Wesołych !
Na pewno jest: schab pieczony faszerowany śliwkami. Można też kliknąć po prawej stronie bloga w archiwum na 2012, a potem na grudzień i tam może będzie łatwiej znaleźć, bo potraw grudniowych trochę mniej. A tak w ogóle to muszę popracować nad spisem treści, będzie łatwiej coś znaleźć. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!:)
UsuńPyszności Pani pokazuje - a mnie do tego "wzruszają" naczynia z Bolesławca - miasta mojej młodości :) Pędzę wypróbować przepis na pierniki...
OdpowiedzUsuńDzięki:) Naczynia są przecudowne. Mam całą kolekcję i ciągle mi mało:). Pozdrawiam:)
UsuńZajrzałam bo nie byłam pewna swojego przepisu. I faktycznie mam wersję okrojoną :D :D :D bez jednej warstwy ciasta, ale może to lepiej po co faszerować się mąką ;) pierwszy raz robiłam je 9 lat temu, było cudowne. Dziś dopiero pierwsza powtórka, ale wierzę, że też będzie słodkie mniam. Pozdrawiam świątecznie. Acha
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać czy te ciasto musi jakoś długo "leżakować" zanim zmięknie? Bo większość przepisów na podobne ciasto mówi o 2-3 dniach. Chciałabym je zrobić w środę wieczorem żeby było na czwartek :)
OdpowiedzUsuńJa nie lubię trzymać ciast z masami kilka dni, więc trzymanie go zanim odpowiednio przesiąknie 3 dni, jedzenie kolejne 3, bo przeciez nie zjemy blachy ciasta w jeden wieczór, to jak na mój gust za duzo. Wg mnie jest dobre po jednym dniu "leżakowania":-)
UsuńA chciałam jeszcze zapytać z podanych proporcji jakiej wielkości wyjdzie ciasto? Chodzi mi o wielkość blaszki bo potrzebuję zrobić duuużą ilość :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że uda mi się te ciasto bo nigdy nie robiłam :(
Każdą z trzech części rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości dużej blachy na ciasto. Na pewno się uda! :-)
UsuńBardzo dokładny przepis.Ciasto już zrobione-pycha.
OdpowiedzUsuńDzisiaj wyprobuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuń