poniedziałek, 23 grudnia 2013

Świąteczne miękkie pierniczki z ziemniakami

Świąteczne miękkie pierniczki z ziemniakami




Świąteczny stół bez pierniczków - nie można sobie tego wyobrazić. Dlatego jak co roku upiekłam pierniczki. Jako, że nieco się zagapiłam upiekłam pierniczki nadające się do zjedzenia od zaraz. Są miękkie i szybkie w wykonaniu. Robi się je na bazie gotowanych ziemniaków. Po upieczeniu należy je nieco przestudzić, a następnie zdjąć z blachy. Po całkowitym wystygnięciu możemy je dowolnie udekorować. Aby zachowały swą miękkość należy je przechowywać w zamkniętym pojemniku i piec wg przepisu tz nie przepiec ich, bo mogą zbytnio stwardnieć.
Polecam też przepis na rewelacyjne pierniczki norymberskie ( kliknij TUTAJ )

 

Składniki:
  • 250 g gotowanych ziemniaków
  • 250 g miodu
  • 150 g cukru
  • 125 g masła
  • 450 g mąki
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
Sposób wykonania:
  •  Ugotować ziemniaki i jeszcze gorące dokładnie rozgnieść łyżka do puree, tak aby nie było grudek
  • W garnku podgrzać miód, wsypać do niego cukier i podgrzewać uważając, aby całość się nie skarmelizowała. Dodać masło i mieszać, aż składniki się połączą. Zdjąć z gazu i przestudzić
  • W misce połączyć mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę. Dodać rozgniecione ziemniaki, jajko oraz wlać przestudzoną masę miodową. Wyrobić jednolite ciasto. Gdyby kleiło się do ręki nie dosypywać mąki, tylko nieco oprószyć mąką ręce, deskę  i kawałki ciasta, które będziemy wałkować
  • Ciasto rozwałkowywać na grubość ok 5-6 mm i foremkami wykrawać pierniczki
  • Wycięte pierniczki układać w pewnych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec je ok 10 minut w piekarniku rozgrzanym do  temp 160 stopni w funkcji termoobiegu
  • Po wystudzeniu dowolnie udekorować

12 komentarzy:

  1. Fajny ten przepis.Napewno wypróbóję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam takie w zeszłym roku są przepyszne. W tym też robić będę . A zaczynam już dzisiaj.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dziś te pierniczki i są rewelacyjne :-)
    Polecam wszystkim :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak smakują
    ?> nie zajeżdza pyrkami? POZNIANIANKA

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy ten przepis - pierniki z ziemniakami:) Muszę sprawdzić a przy okazji chcę polecić przepis na inne kruche pierniki, które można bardzo szybko przygotować. http://echaregionu.pl/pierniki-na-boze-narodzenie-wedlug-przepisu-babuni/

    OdpowiedzUsuń
  6. są fajne ja mam podobne lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super pierniki polecam :):):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dlugo mozna takie pierniczki przechowywac w puszcze, zawsze robie twarde,, bo sa dobre nawet w marcu. A jak to ma sie do ziemniakow?

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne pierniczki

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacja! ! Nikt nie chce uwierzyć że w przepisie są ziemniaki

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne,miekkie pirniczki.Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam i są pyszne ☺

    OdpowiedzUsuń