Wigilijny barszcz czerwony z uszkami
Barszcz wigilijny robię przeważnie z dodatkiem wywaru grzybowego. Samych grzybów już nie dodaję, bo wykorzystuję je do uszek wigilijnych. Podsmażanie warzyw na patelni przejęłam od mojej Mamy. Barszczyk jest aromatyczny i wyrazisty w smaku. Odpowiednio doprawiony to prawdziwy smakołyk.
Ten barszczyk jest bardziej pracochłonny od wersji, którą już kiedyś publikowałam, a przepis na ten barszcz znajduje się TUTAJ. Jest to barszcz bardzo szybki w przygotowaniu, na domowym zakwasie buraczanym, również bardzo smaczny. Można dodać do niego wywar grzybowy i będzie jak najbardziej nadawał się na wigilijny stół. Polecam oba przepisy:)
Składniki:
Barszcz wigilijny robię przeważnie z dodatkiem wywaru grzybowego. Samych grzybów już nie dodaję, bo wykorzystuję je do uszek wigilijnych. Podsmażanie warzyw na patelni przejęłam od mojej Mamy. Barszczyk jest aromatyczny i wyrazisty w smaku. Odpowiednio doprawiony to prawdziwy smakołyk.
Ten barszczyk jest bardziej pracochłonny od wersji, którą już kiedyś publikowałam, a przepis na ten barszcz znajduje się TUTAJ. Jest to barszcz bardzo szybki w przygotowaniu, na domowym zakwasie buraczanym, również bardzo smaczny. Można dodać do niego wywar grzybowy i będzie jak najbardziej nadawał się na wigilijny stół. Polecam oba przepisy:)
Składniki:
- 2 - 3 garście suszonych prawdziwków
- 1 kg buraków
- mała marchewka
- kawałek selera
- kawałek pietruszki
- łyżka masła
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta mielonego kminku
- majeranek
- sok z cytryny
- 2 - 3 ząbki czosnku
- kilka łyżek koncentratu buraczanego ( ja korzystam od lat z krakusa )
- sól
- pieprz
- Grzyby płukamy i zalewamy niezbyt dużą ilością gorącej wody. Odstawiamy na kilka godzin, a następnie gotujemy w tej samej wodzie do miękkości grzybów
- Obrane warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy do niego starte warzywa. Smażymy na niewielkim ogniu ok 15 - 20 minut, aż z warzyw odparuje część wody, a wiórki zrobią się bardziej suche
- W garnku zagotowujemy ok 2 litrów wody. Dodajemy do niej ziele angielskie, liść laurowy i pocięte ząbki czosnku. Następnie do garnka przekładamy podprażone warzywa. Gotujemy ok 15 - 20 minut
- Po tym czasie barszcz cedzimy i już czysty wywar łączymy z wywarem z grzybów( w ilości odpowiadającej naszym gustom smakowym ). Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną kminku. Dolewamy nieco koncentratu buraczanego, jeśli barszcz wydaje się nam za "słaby".Jeśli posiadamy, można tez dolać nieco zakwasu buraczanego.
- Barszcz zakwaszamy sokiem z cytryny do odpowiadającej nam kwasowości. My lubimy kwaśny, więc czasami wciskam nawet połowę cytryny i więcej, ale wszystko zależy od tego, jak słodkie były buraki i jaki barszcz lubimy, więc po prostu barszcz należy próbować, aby też nie przesadzić z ilością soku.
- Na koniec barszcz doprawiamy jeszcze suszonym majerankiem roztartym w palcach i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem
- Podajemy z uszkami ( KLIK)
Wszystko OK, ale proponuję robić barszczyk z zakwasem własnej roboty. Jest o niebo lepszy, a przygotowanie zakwasu to pikuś.
OdpowiedzUsuńPisałam o zzakwasie w opisie wykonania. Zakwas robię i barszcz na zakwasie też:)
UsuńOk, ten przepis na barszcz jest świetny, sam go wypróbowałem, lecz ja do tej pory robiłem troszkę inny, więc poniżej przedstawię na niego przepis.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
• koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych Pińczów
• kostka rosołowa
• cebulka woda
• majeranek,
Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać cebulkę i koncentrat. Przyrządzać według przepisu na opakowaniu. Na koniec dosypać garstkę majeranku. Podawać z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Barszcz wychodzi naprawdę bardzo smaczny. Idealne rozwiązanie na świąteczny, wigilijny stół.
Kostka rosołowa warzywna czy nie ma tradycji postnej?
UsuńCudowny jest taki barszczyk, najlepszy na rozpoczęcie świętowania ;)
OdpowiedzUsuń