Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami




Barszcz wigilijny  robię przeważnie z dodatkiem wywaru grzybowego. Samych grzybów już nie dodaję, bo wykorzystuję je do uszek wigilijnych. Podsmażanie warzyw na patelni przejęłam od mojej Mamy. Barszczyk jest aromatyczny i wyrazisty w smaku. Odpowiednio doprawiony to prawdziwy smakołyk.
Ten barszczyk jest bardziej pracochłonny od wersji, którą już kiedyś publikowałam, a przepis na ten barszcz znajduje się TUTAJ. Jest to barszcz bardzo szybki w przygotowaniu, na domowym zakwasie buraczanym, również bardzo smaczny. Można dodać do niego wywar grzybowy i będzie jak najbardziej nadawał się na wigilijny stół. Polecam oba przepisy:)

Składniki:
  • 2 - 3 garście suszonych prawdziwków
  • 1 kg buraków
  • mała marchewka
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • łyżka masła
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta mielonego kminku
  • majeranek
  • sok z cytryny
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek koncentratu buraczanego ( ja korzystam od lat z krakusa )
  • sól 
  • pieprz
Sposób wykonania:
  • Grzyby płukamy i zalewamy niezbyt dużą ilością gorącej wody. Odstawiamy na kilka godzin, a następnie gotujemy w tej samej wodzie do miękkości grzybów
  • Obrane warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy do niego starte warzywa. Smażymy na niewielkim ogniu ok 15 - 20 minut, aż z warzyw odparuje część wody, a wiórki  zrobią się bardziej suche
  • W garnku zagotowujemy ok 2 litrów wody. Dodajemy do niej ziele angielskie, liść laurowy i pocięte ząbki czosnku. Następnie do garnka przekładamy podprażone warzywa. Gotujemy ok 15 - 20 minut
  • Po tym czasie barszcz cedzimy i już czysty wywar łączymy z wywarem z grzybów( w ilości odpowiadającej naszym gustom smakowym ). Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną kminku. Dolewamy nieco koncentratu buraczanego, jeśli barszcz wydaje się nam za "słaby".Jeśli posiadamy, można tez dolać nieco zakwasu buraczanego. 
  • Barszcz zakwaszamy sokiem z cytryny do odpowiadającej nam kwasowości. My lubimy kwaśny, więc czasami wciskam nawet połowę cytryny i więcej, ale wszystko zależy od tego, jak słodkie były buraki i jaki barszcz lubimy, więc po prostu barszcz należy próbować, aby też nie przesadzić z ilością soku. 
  • Na koniec barszcz doprawiamy jeszcze suszonym majerankiem roztartym w palcach i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem
  • Podajemy z uszkami ( KLIK)

Komentarze

  1. Wszystko OK, ale proponuję robić barszczyk z zakwasem własnej roboty. Jest o niebo lepszy, a przygotowanie zakwasu to pikuś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisałam o zzakwasie w opisie wykonania. Zakwas robię i barszcz na zakwasie też:)

      Usuń
  2. Ok, ten przepis na barszcz jest świetny, sam go wypróbowałem, lecz ja do tej pory robiłem troszkę inny, więc poniżej przedstawię na niego przepis.

    Składniki:

    • koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych Pińczów
    • kostka rosołowa
    • cebulka woda
    • majeranek,

    Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać cebulkę i koncentrat. Przyrządzać według przepisu na opakowaniu. Na koniec dosypać garstkę majeranku. Podawać z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Barszcz wychodzi naprawdę bardzo smaczny. Idealne rozwiązanie na świąteczny, wigilijny stół.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kostka rosołowa warzywna czy nie ma tradycji postnej?

      Usuń
  3. Cudowny jest taki barszczyk, najlepszy na rozpoczęcie świętowania ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz