Dorsz zapiekany pod jarzynowo - serową pierzynką

Dorsz zapiekany pod jarzynowo - serową pierzynką







Dorsz należy do naszych ulubionych ryb. Mięso jest smaczne i delikatne, a także niezbyt tłuste. Ważne jest też to, że dorsz  nie ma zbyt intensywnego rybiego zapachu. Dorsza przyrządzam na różne sposoby: najczęściej w panierce lub z warzywami czy też na warzywach. Tym razem przygotowałam dorsza zapiekanego pod jarzynowo- serową pierzynką. Tak przygotowana ryba jest bardzo smaczna i nieco odmienna od zwyczajowo panierowanych filetów rybnych. Dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu na taką rybkę. Oczywiście zamiast dorsza można użyć innej ulubionej ryby, choć ja, jak pisałam, preferuję właśnie tą rybę. 
Dorsza podałam z surówką z marchewki z selerem.

Składniki:
  • 400 - 500 g dorsza ( płaty )
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 200 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • olej do wysmarowania formy i podsmażenia warzyw
 Sposób wykonania:
  • Płat/y dorsza myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem
  • Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy do zeszklenia cebulę pokrojoną w piórka, a następnie wrzucamy do niej starte na tarce o grubych oczkach warzywa. Wszystko solimy i doprawiamy pieprzem. Dusimy ok 20 minut, podlewając, w razie gdyby warzywa były zbyt suche , niewielką ilością wody
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim kawałki dorsza. Na każdy nakładamy warzywa z patelni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut
  • Po tym czasie naczynie z rybą wyjmujemy i każdy kawałek posypujemy startym na grubych oczkach serem. Całość wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut


Komentarze

  1. Robię niemal identycznie i uwielbiam tak podaną rybkę :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowite zdjecia! Kusi to danie, zwłaszcza, że zawiera wszystko, co lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobiłam na obiad. Naprawdę smaczne danie i proste w wykonaniu. Na pewno jeszcze nie raz je zaserwuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobione. Wyszło przepyszne. Robiłam z łososiem. Troszku się obawiałam ale naprawdę smakowite. Dziękuję za przepis. :) Ląduje w ulubionych. :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny w swej prostocie. Zrobiłam z serem wędzonym, bo akurat tylko taki miałam i wyszło super.Na pewno nie raz wykorzystam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz