piątek, 31 stycznia 2014

Sernik bez sera czyli ciasto styropian

Sernik bez sera czyli ciasto styropian




Sernik bez sera zwany dość topornie styropianem jest delikatnym, mięciutkim ciastem, które musi posmakować każdemu. Zawiera w sobie też wiórki kokosowe, a więc oprócz amatorów serników zadowoli też gusta tych, którzy uwielbiają kokos. Ja zdecydowanie należę do jednych i do drugich. Choć ciasto nie jest tak naprawdę sernikiem, to smakuje jak sernik i wszyscy, którzy go próbują,  tak właśnie myślą. Sernik z nutą kokosową. Na prawdę smaczne ciasto. Jeśli chcemy nim poczęstować gości, to należy go upiec dzień wcześniej, bo świeże bardzo źle się kroi.Ciasto z podanej ilości składników należy piec na dość dużej blaszce. Ja upiekłam go w formie o wymiarach: 24x35. Może też być troszkę większa.

Składniki:

Na ciasto:
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
Masa :
  • 5 białek
  • 1 litr śmietany 18%
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 małe budynie śmietankowe bez cukru lub jeden duży
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g wiórków kokosowych
  • łyżka soku z cytryny
Dodatkowo: pół słoiczka powidła śliwkowego 

Sposób wykonania:
  • Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części - jedna może być nieco większa od drugiej. Nieco mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą częścią wykładamy dno blaszki posmarowanej tłuszczem. Ciasto smarujemy cienko powidłem śliwkowym 
  • Z białek ubijamy sztywną pianę dodając szczyptę soli. Partiami dodawać cukier i dalej miksować. Następnie dodać śmietanę i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i masę wylać na spód. Na wierzch zetrzeć na tarełku o grubych oczkach  ciasto z zamrażalnika
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę
  • Kroić po całkowitym wystudzeniu, a najlepiej na drugi dzień
 

9 komentarzy:

  1. Czy można użyć budyniu czekoladowego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, a ta śmietana to ma być UHT ? a budyń mały to taki na 0,5 litra mleka? z góty dziękuję i pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dajemy gęstą kwaśną śmietanę 18%, a mały budyń to właśnie taki na pół litra mleka. Pozdr A

      Usuń
  3. Czy chodzi o taką śmietanę w kubeczku gęstą czy zwykłą?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto robiłam w Niedziele ale już nie mam pysznie u pani i mam wiele przepisów od pani wypróbowanych pozdrawiam Ewa Sanok

    OdpowiedzUsuń
  5. witam serdecznie :) na Jaki wymiar blaszki do pieczenia jest ten pszepis ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! :)Wymiar jest podany we wstępie do przepisu ( 24x35). Życzę udanych wypieków:)

      Usuń
  6. wygląda obłędnie zrobię na sobotę

    OdpowiedzUsuń