czwartek, 9 stycznia 2014

Sernik domowy tradycyjny

Sernik domowy tradycyjny






Sernik domowy to taki, który przypomina mi smak dzieciństwa. Wilgotny, choć raczej puszysty, a nie ciężki, z dużą ilością skórki pomarańczowej i rodzynek, na kruchym spodzie. To klasyka, która nigdy się nie znudzi i zawsze chętnie do niego wracam. To przepis wyciągnięty ze starego zeszytu. Choć serników mam w swoim repertuarze sporo i właściwie wszystkie smakują wybornie, to do tego obowiązkowo muszę sięgnąć przy okazji świat lub innych uroczystych okazji. Wszystkim smakuje, myślę, że za sprawą tego, że właśnie jest takim sernikiem, który przywodzi nam na myśli dawniejsze czasy i serniki naszych mam.




Składniki:

Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • pół kostki masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 zółtka
 Na masę serową:
  • 750 g twarogu półtłustego
  • 6 jajek
  • 8 dkg masła
  • 2/3 szklanki cukru ( można dać trochę mniej, wg uznania )
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy ( 1 opakowanie )
  • 100 g rodzynek
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej
  • kilka kropel aromatu ( ja daję pomarańczowy )
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
Sposób wykonania:
  • Z podanych wyżej składników zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy go na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy podsypując go mąką i wykładamy nim dno oraz ok 2 - 3 cm ścianek bocznych. Forma powinna być wcześniej wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką

  • Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i podpiekamy ok 15 - 20 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy

  • Ser przepuszczamy przez maszynkę do mielenia 1 - 2 razy

  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut do napęcznienia

  • Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na krem, a następnie dodając kolejno po 1 żółtku ucieramy aż do uzyskania pulchnej gładkiej masy
  • Do masy dodajemy stopniowo ser cały czas ucierając, aż masa będzie gładka i puszysta

  • Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, aromat, sok i skórkę otartą z cytryny. Wszystko w dalszym ciągu ucieramy

  • Z białek ubijamy sztywną pianę

  • Do masy serowej dodajemy skórkę pomarańczową i odsączone rodzynki. Na wierzch dajemy ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy

  • Masę wylewamy na podpieczone ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni. Pieczemy ok 1 godziny

  • Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i w ten sposób studzimy sernik. Gdy jest już schłodzony możemy wyciągnąć go z piekarnika. Kroimy, gdy jest już całkiem wystudzony. Smakuje wyśmienicie w pierwszy dzień, ale nie wiem czy nie lepiej na drugi i trzeci, jeśli oczywiście dotrwa

8 komentarzy:

  1. Jest przepiękny! Jaki wysoki i taki sie wydaje soczysty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki rozmiar tortownicy.Każdy centymetr się liczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyjątkowo apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam prawie identyczny przepis na sernik, robię go na specjalne okazje bo to nie jest takie zwykłe, szybkie ciacho.
    Ten przepis mam jeszcze z domu rodzinnego, taki piekła moja Mama i Babcia.
    Ostatnio ułatwiam sobie sprawę i kupuję ser mielony, od razu mniej roboty a sernik tak samo dobry. Właściwie pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie :) jakiej wielkości jest forma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Ja piekę ten sernik na blaszce o śr 24 cm

      Usuń
  6. To świetnie, akurat taką mam :) Życzę wesołych i spokojnych świąt Wielkiej Nocy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny ten serniczek, szczególnie masa serowa wyszła znakomicie, ale miałam małe problemy z ciastem kruchym, z podanych składników nie dało się zagnieść ciasta, domyślam się, że moje łyżki cukru pudru były za duże, dlatego też mam małą prośbę, proszę o podanie przepisu na ciasto kruche w gramach, a ja na pewno jeszcze nieraz upiekę ten sernik:)

    OdpowiedzUsuń