niedziela, 26 stycznia 2014

Surówka z białej kapusty z chrzanem

Surówka z białej kapusty z chrzanem





Dziś proponuję surówkę z białej kapusty z chrzanem. Inne składniki też tam są, ale myślę, że chrzan nadaje jej specyficznego charakteru. Surówka mimo dodatku chrzanu wydaje mi się całkiem neutralna i świetnie nadaje się i smakuje jako dodatek do drugiego dania. Tym razem podałam ją do pieczonej szynki. Przepis znajduje się TUTAJ.

 

Składniki: ( 4 - 5 porcji )
  • pół główki białej kapusty ( niezbyt dużej )
  • 1 jabłko
  • 2 średnie marchewki
  • kopiasta łyżeczka chrzanu ze słoiczka
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • pół ogórka wężowego
 Sposób wykonania:
  • Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i drobniutko szatkujemy
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Mieszamy warzywa i solimy. Pozostawiamy na ok 20 minut
  • Po tym czasie kapustę wygniatamy w dłoniach ( najlepiej robić to w jednorazowych rękawiczkach ) i odciskamy z soku
  • Do odciśniętej kapusty dodajemy chrzan ( można dodać nieco więcej niż w przepisie, ale to zależy od upodobań ) i mieszamy
  • Do warzyw dodajemy jeszcze starte na grubych oczkach jabłko. Następnie doprawiamy delikatnie pieprzem, cukrem i ewentualnie solą. Dodajemy sok z cytryny i wszystko mieszamy
  • Na koniec dodajemy pokrojonego w cienkie półplasterki ogórka i jeszcze raz mieszamy

1 komentarz:

  1. Hm...jako miłośnik surówki z kiszonej kapusty mówię, że chętnie skusiłbym się na taką surówkę.

    OdpowiedzUsuń