Surówka z białej kapusty z chrzanem
Dziś proponuję surówkę z białej kapusty z chrzanem. Inne składniki też tam są, ale myślę, że chrzan nadaje jej specyficznego charakteru. Surówka mimo dodatku chrzanu wydaje mi się całkiem neutralna i świetnie nadaje się i smakuje jako dodatek do drugiego dania. Tym razem podałam ją do pieczonej szynki. Przepis znajduje się TUTAJ.
Składniki: ( 4 - 5 porcji )
Dziś proponuję surówkę z białej kapusty z chrzanem. Inne składniki też tam są, ale myślę, że chrzan nadaje jej specyficznego charakteru. Surówka mimo dodatku chrzanu wydaje mi się całkiem neutralna i świetnie nadaje się i smakuje jako dodatek do drugiego dania. Tym razem podałam ją do pieczonej szynki. Przepis znajduje się TUTAJ.
Składniki: ( 4 - 5 porcji )
- pół główki białej kapusty ( niezbyt dużej )
- 1 jabłko
- 2 średnie marchewki
- kopiasta łyżeczka chrzanu ze słoiczka
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki cukru
- pół ogórka wężowego
- Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i drobniutko szatkujemy
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Mieszamy warzywa i solimy. Pozostawiamy na ok 20 minut
- Po tym czasie kapustę wygniatamy w dłoniach ( najlepiej robić to w jednorazowych rękawiczkach ) i odciskamy z soku
- Do odciśniętej kapusty dodajemy chrzan ( można dodać nieco więcej niż w przepisie, ale to zależy od upodobań ) i mieszamy
- Do warzyw dodajemy jeszcze starte na grubych oczkach jabłko. Następnie doprawiamy delikatnie pieprzem, cukrem i ewentualnie solą. Dodajemy sok z cytryny i wszystko mieszamy
- Na koniec dodajemy pokrojonego w cienkie półplasterki ogórka i jeszcze raz mieszamy
Hm...jako miłośnik surówki z kiszonej kapusty mówię, że chętnie skusiłbym się na taką surówkę.
OdpowiedzUsuń