Surówka z czerwonej kapusty ( 2 )
Kolory sałatki na pierwszym i drugim zdjęciu różnią się, ale to efekt innych ustawień aparatu
Surówka z czerwonej kapusty to wyśmienity dodatek do dań mięsnych. W tej surówce kapusty nie gotuje się, nie przelewa się wrzątkiem, a mimo to kapusta jest miękka i bardzo smakowita. Do surówki dodaje się też inne warzywa, dzięki czemu surówka nabiera ciekawego smaku. Jak na mój gust - idealna.
Przyrządzam tez inną sałatkę z czerwonej kapusty, a przepis na nią znajduje się TUTAJ.
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty (ok 1 kg)
- 1 marchewka
- 1 por ( biała część )
- 1 duże winne jabłko ( u mnie szara reneta )
- sól, pieprz
- sok z cytryny ( 1 - 2 łyżki )
- 1 - 2 łyżki oliwy
- Kapustę obrać z wierzchnich liści, pokroić na ćwiartki i drobno poszatkować
- Marchewkę i jabłko obrać. Zetrzeć na tarełku o dużych oczkach
- Białą część pora pokroić w półplasterki
- Wszystkie warzywa wymieszać, delikatnie posolić i ugniatać ręką, aż warzywa stracą nieco jędrność ( najlepiej robić to w rękawiczkach jednorazowych, bo kapusta zabarwia dłonie i paznokcie - choć później dość łatwo to schodzi )
- Do warzyw dolać sok z cytryny ( wg upodobań 1 lub 2 łyżki ) oraz doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeszcze raz chwilę pougniatać warzywa
- Na koniec dolać oliwę i wymieszać. Odstawić na 15 - 20 minut
- Surówka idealna do dań mięsnych np.: gulaszy, mięs z sosami itd
właśnie...a mi zawsze wychodzi twarda... spróbuje twojego sposobu :)
OdpowiedzUsuńPyszna, przetestowałam, ale bez mięsa, bo jestem wegetarianką. Bardzo dobrze smakuje z kotletami z ciecierzycy!
OdpowiedzUsuń;D
a ja dziś do rybki zrobię :)
OdpowiedzUsuńJa też dziś spróbuję zrobic do ryby.
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłem z małymi modyfikacjami do łososia. Była bardzo, bardzo dobra. Starłem mała szlotkę i jedno jabłko, trochę pieprzu posypałem pietruszką. Reszta jak w/w przepisie.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna, pierwszy raz robiłam tą surówka i wyszła bardzo dobra. U nas dziś do rybki :) ale z gulaszem też musi być bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńNie mam pora...mogę dać ciut cebulki?
OdpowiedzUsuń