niedziela, 5 stycznia 2014

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty ( 2 )



 Kolory sałatki na pierwszym i drugim zdjęciu różnią się, ale to efekt innych ustawień aparatu

Surówka z czerwonej kapusty to wyśmienity dodatek do dań mięsnych. W tej surówce kapusty nie gotuje się, nie przelewa się wrzątkiem, a mimo to kapusta jest miękka i bardzo smakowita. Do surówki dodaje się też inne warzywa, dzięki czemu surówka nabiera ciekawego smaku. Jak na mój gust - idealna. 
Przyrządzam tez inną sałatkę z czerwonej kapusty, a przepis na nią znajduje się TUTAJ.


Składniki:
  • 1 główka czerwonej kapusty (ok 1 kg)
  • 1 marchewka
  • 1 por ( biała część )
  • 1 duże winne jabłko ( u mnie szara reneta )
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny ( 1 - 2 łyżki )
  • 1 - 2 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
  • Kapustę obrać z wierzchnich liści, pokroić na ćwiartki i drobno poszatkować
  • Marchewkę i jabłko obrać. Zetrzeć na tarełku o  dużych oczkach
  • Białą część pora pokroić w półplasterki
  • Wszystkie warzywa wymieszać, delikatnie posolić i ugniatać ręką, aż warzywa stracą nieco jędrność ( najlepiej robić to w rękawiczkach jednorazowych, bo kapusta zabarwia dłonie i paznokcie - choć później dość łatwo to schodzi )
  • Do warzyw dolać sok z cytryny ( wg upodobań 1 lub 2 łyżki ) oraz doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeszcze raz chwilę pougniatać warzywa
  • Na koniec dolać oliwę i wymieszać. Odstawić na 15 - 20 minut
  • Surówka idealna do dań mięsnych np.: gulaszy, mięs z sosami itd


8 komentarzy:

  1. właśnie...a mi zawsze wychodzi twarda... spróbuje twojego sposobu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, przetestowałam, ale bez mięsa, bo jestem wegetarianką. Bardzo dobrze smakuje z kotletami z ciecierzycy!
    ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja dziś do rybki zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też dziś spróbuję zrobic do ryby.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś zrobiłem z małymi modyfikacjami do łososia. Była bardzo, bardzo dobra. Starłem mała szlotkę i jedno jabłko, trochę pieprzu posypałem pietruszką. Reszta jak w/w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna, pierwszy raz robiłam tą surówka i wyszła bardzo dobra. U nas dziś do rybki :) ale z gulaszem też musi być bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mam pora...mogę dać ciut cebulki?

    OdpowiedzUsuń