Surówka z kapusty włoskiej
Surówka z włoskiej kapusty należy do moich ulubionych. Zawiera te warzywa, które lubię.. Wyśmienita do drugiego dania, jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko.
Składniki: ( na 4 porcje )
- ćwiartka dużej główki włoskiej kapusty
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 2 średnie kiszone ogórki
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- Kapustę drobno szatkujemy i oprószmy solą i mieszamy. Pozostawiamy na 20 minut
- W tym czasie na tarełku o grubych oczkach ścieramy marchew, jabłko i ogórki kiszone
- Po 20 minutach kapustę ugniatamy w rękach, aż puści sok. Sok odciskamy, a do kapusty dodajemy pozostałe starte warzywa. Wszystko mieszamy
- Całość doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem i ewentualnie jeszcze dosalamy. Mieszamy i odstawiamy na kolejne 20 minut
Z włoskiej nigdy jeszcze nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńPowinnas spróbować, bo jest na prawdę bardzo smaczna:)
Usuńwłaśnie zrobiłam, PYCHA- polecam bardzo :)
OdpowiedzUsuńwitam serdecznie ,mam nietypowe pytanko ktora to jest kapusta wloska??? prosze o odpowiedz.Kamila PS. jestem poczatkujaca kucharka i dlatego sié pytam,a nie jestem pewna ktura to
OdpowiedzUsuńWitaj Kamilo! Kapusta włoska to taka z gufrowanymi liśćmi. Ale najlepiej wpisz nazwę kapusty do wyszukiwarki, a w grafice znajdziesz jej zdjęcia. I zagadka się rozwiąże:). Pozdr A
Usuń.. ta która ma o z kreską.
Usuńbardzo bardzo dziekuje za odpowiedz :) pozdrawiam Kamila
OdpowiedzUsuń:)
UsuńProszę wybaczyć ale tego się nie da podać na stół. Zmarnowalam składniki.
OdpowiedzUsuńCóż tu wybaczać, są gusta i guściki! A ta surówka nalezy do moich ulubionych
UsuńZrobilam. Dodalam jeszcze zamarynowana papryke pokrojona w paski. Wymieszalam z majonezem a nie z olejem. Pychotka!
OdpowiedzUsuńSmaczna surówka :), dodałam do niej jeszcze troszkę cukru do smaku.
OdpowiedzUsuń