niedziela, 30 marca 2014

Wiosenna sałatka z rzeżuchą

Wiosenna sałatka z rzeżuchą





Smaczna i zdrowa wiosenna sałatka. Prosta i szybka w wykonaniu, a bardzo dobrze zaspakajająca głód. Z dodatkiem rzeżuchy - atrybutu wiosny i Wielkanocy. U nas do sałatki została wykorzystana rzeżucha z pierwszego wiosennego wysiewu. Teraz na spodeczku rośnie kolejna dawka witamin, a na Wielkanoc stół i talerze przystroi rzeżucha z kolejnego wysiewu.
Sałatka jest sycąca, bo zawiera sporą porcję białka w postaci jajek i sera feta. 

 

Składniki:
  • 1 gotowy mix sałat ( ja kupuję gotową mieszankę kilku sałat - liście są umyte, poszarpane, gotowe do użycia )
  • 2 ogórki gruntowe lub połowa ogórka wężowego
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 opakowanie sera feta 200g 
  • spora garść rzeżuchy
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  • Sałatę wsypać do salaterki
  • Ogórka/i obrać i pokroić w kostkę. Umieścić na sałacie
  • Ser feta pokroić w kostkę i dodać do warzyw
  • Jajka ugotowane na twardo pokroić w ćwiartki i dodać do sałatki
  • Na jajkach umieścić pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe
  • Całość skropić oliwą i posypać rzeżuchą
  • Dosalać i doprawiać pieprzem na talerzu ( wg uznania - feta jest słona )

4 komentarze:

  1. masz cudowne przepisy ...uwielbiam Twojego bloga. gotujesz tak NORMALNIE dla ludzi a nie na pokaz...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. super wygląda :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam fioła na punkcie sałatek. A Twoja wygląda tak apetycznie. Kipie kolorami i świeżością. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń