piątek, 11 kwietnia 2014

Jajka faszerowane ze szczypiorkiem

Jajka faszerowane ze szczypiorkiem






Jajka faszerowane to pyszna przekąska, nie tylko na Wielkanoc. Dziś z okazji zbliżających się Świąt prezentuję kolejną już wersję jajek faszerowanych. Pastę, którą przygotowałam do nafaszerowania jajek równie dobrze można przygotować solo i stosować do kanapek. Jak na mój gust jest pyszna!!
Podaję proporcje składników na 4 jajka, a więc 8 faszerowanych połówek.

Składniki:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 - 4 łyżki startego na małych oczkach sera żółtego
  • pęczek szczypiorku
  • 2 - 3 łyżki majonezu ( u mnie kielecki )
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  • Jajka podzielić wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć żółtka
  • Żółtka rozetrzeć dokładnie za pomocą widelca, a następnie dodać starty ser i majonez. Dokładnie wymieszać
  • Szczypiorek drobno posiekać. Połowę dodać do pasty jajeczno-serowej i wymieszać
  • Masę nakładać do połówek jajek. Jajka układać  na talerzu. Na koniec posypać obficie pozostałym szczypiorkiem

2 komentarze:

  1. Podoba mi się - prosto i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak! Jajka faszerowane lubie bardzo- ja robie z zoltkiem,pieczarkami i szczypiorkiem i majonez,a drugie z zoltkiem,szczypiorkiem i przyprazonym slonecznikiem luskanym z majonezem. Mniaaaam

    OdpowiedzUsuń