czwartek, 8 maja 2014

Karczek pieczony w winie

 Karczek pieczony w winie





Dziś przedstawiam kolejny przepis na pieczony karczek , tym razem w przyprawach i w winie. Mięso wychodzi przepyszne. Wprost rozpływa się w ustach. Jest mięciutkie i aromatyczne. Idealne. Dodatek wina sprawia, że mięso jest bardziej wykwintne. Można go zrobić na świąteczny obiad, ale ja przyrządzam go też na co dzień, bo sposób przygotowania jest prosty, a mięso właściwie "robi" się samo. To tego sos pieczeniowy wykonany na bazie płynu spod mięsa. Pyszności. Wystudzony i schłodzony w lodówce karczek jest doskonałą wędliną. Smaczna, bez dodatków konserwantów i innych cudów, o których nawet nie mamy pojęcia. Na pewno nasza domowa wędlina będzie zdrowsza i smaczniejsza od wędlin kupowanych w sklepie. U mnie zazwyczaj w pierwszy dzień jada się tak przyrządzony karczek jako pieczeń do drugiego dania. Podajemy ją zazwyczaj w sosie pieczeniowym. A na drugi dzień, w zależności od ilości upieczonej karkówki - powtórka, czyli plastry karczku odgrzewane w sosie jako drugie danie, no a także jako wędlina do kanapek. Aby mięso dobrze się kroiło i można było ukroić cieniutkie plasterki do kanapek musimy go po wystudzeniu schłodzić w lodówce. Wówczas możemy ukroić na prawdę cieniutkie plasterki wędliny, które doskonale smakują z pieczywem.




Składniki:
  • 2 kg karczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina
  • 2 łyżki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka tymianku
  • łyżka majeranku
  • po pół łyżeczki papryki mielonej ostrej i słodkiej
  • 4 goździki 
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 4 łyżki oleju
Sposób wykonania:
  • Karczek myjemy i osuszamy
  • Przygotowujemy marynatę: przeciśnięty przez praskę czosnek,zioła i przyprawy mieszamy z olejem i nacieramy marynatą mięso. Goździki, liście laurowe i ziele angielskie stosujemy w całości, nie kruszymy ). Przykrywamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wstawiamy przynajmniej na całą noc do lodówki
  • Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy czerwonym winem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni. W tej temperaturze pieczemy 25 minut, a następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia mięso można odkryć, aby ładnie się zrumieniło
  • Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i nieco studzimy, ok 10 minut, a następnie kroimy w plastry. Podajemy na ciepło do drugiego dania, najlepiej z sosem ( można go wykonać z płynu spod mięsa )
  • Smakuje równie dobrze na zimno do kanapek



 

8 komentarzy:

  1. Z pewnością takie mięso jest pyszne i kruche! Aniko, u Ciebie jak zawsze przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj tu Arkadius -ale ten karczek musi być super,ja często robię karczek ale w winie -hym? - OK następny będzie wg Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam do wypróbowania, bo jest na prawdę smaczny. No i można go podawać na różne sposoby.

      Usuń
  3. Witam-jak już pisałem wczoraj podjąłem się pieczenia karczku w winie no i faktycznie warto było .
    Karczek pieczony sam w sobie jest dobry ale przyprawy zaproponowane przez Ciebie i w winie(u mnie wytrawne) wyszedł super 5+ .
    Śledzę następne Twoje przepisy
    Pozdrawiam
    Arkadius

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że karczek upieczony w ten sposób przypadł Ci do gustu i zapraszam w takim razie po następne przepisy:) Pozdrawiam A

      Usuń
  4. Zdecydowanie karczek w winie, szczególnie tym wytrawnym ma wyjątkowy smak. Idealny na oficjalny obiad, lub kolację. Osobiście proponuję karczek zamarynować wcześniej w przyprawach w oleju czosnkowym. Mięso nabierze wówczas jeszcze bardziej wyrazistego smaku i aromatu. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem spróbuję zrobic po Twojemu:-)

      Usuń