Mieszanka sałat z tuńczykiem i jajkiem
Mix sałat to świetna baza do przyrządzenia szybkiej, smacznej i zdrowej sałatki, która może nam zastąpić nawet obiad. U nas była właśnie ostatnio sałatka z mieszanką sałat, która zastąpiła nam obiad. To szybki sposób na smakowitą przekąskę lub nawet lekki obiad. Przy wysokich temperaturach na polu, gdy zaczynają się prace ogrodowe i za nic w świecie nie chce się z ciepłego ogródka, gdzie kwitną tulipany, hiacynty, szafirki i stokrotki, wracać do domu, a tym bardziej do kuchni i stać przy "garach" taka sałatka jest idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych. Jak dla mnie jest bardzo sycąca i w zupełności porcja tej sałatki zastępuje mi obiad. Pomysłów na stworzenie smacznej sałatki, gdzie bazą jest mix sałat, mam wiele. Dziś przedstawię kolejną już moją propozycję na smaczną i sycącą sałatkę.
Mieszanek sałat jest teraz w sprzedaży bardzo dużo. Niemal w każdym supermarkecie można dostać taką mieszankę. Ja kupuję taki mix, gdzie sałata jest już umyta i gotowa do spożycia. Wystarczy otworzyć woreczek i wsypać sałatę do miski, dosypać pozostałe składniki i obiad czy kolacja gotowe! Mieszanki różnią się składem, zawierają 3 lub 4 rodzaje sałat. Ja wybieram tez różnie i próbuję coraz to inne smaki.
Ups... po szafirkach i hiacyntach pozostały już tylko liście, a po ciepłych dniach z początku maja ... tylko wspomnienie. Pozostał też ten wpis ... na chwilę obecną, patrząc na to, co dzieje się za oknem, mało aktualny opis pogody. Przyroda też się zmieniła. Przekwitła jabłonka - papierówka, która zdobi mój ogród pięknym wyprofilowanym kształtem, a na wiosnę obficie obsypuje się kwiatami. Teraz na całego kwitną orliki, zasadzone przed deszczami aksamitki, do kwitnienia zabierają się niezwykle wybujałe tego roku łubiny. Od dawna swymi kolorami zachwycają mnie bratki i masa innych kwitnących roślin. Tyle, że nie za bardzo jak jest je podziwiać - od kilku dni leje, a dziś to już jakieś apogeum chyba. Nie przestaje ani na moment. To tak w ramach aktualizacji.
Składniki:
- mix sałat ( 1 opakowanie )
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach ( jedna w sosie własnym, a druga w oleju )
- pęczek szczypiorku ( u mnie zamiast cebuli )
- 2 ogórki gruntowe
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 6 rzodkiewek
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek do skropienia sałatki
- Sałatę wsypujemy do dużej miski
- Tuńczyka odsączamy z zalewy i nieco rozdrobnionego dodajemy do sałaty
- Ogórki obieramy i kroimy w półplasterki
- Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki
- Pół pęczka szczypiorku siekamy, połowę pomidorków kroimy na mniejsze części ( u mnie na 4 ), i mieszamy ze wszystkimi składnikami w misce. Doprawiamy pieprzem i jeszcze raz delikatnie mieszamy
- Jajka i pozostałe pomidorki kroimy na ćwiartki i układamy na wierzchu sałatki. Skrapiamy oliwą i obficie posypujemy pozostałym szczypiorkiem
- Solimy na talerzu ( warzywa nie stracą jędrności )
- Podajemy z pieczywem
Takie proste połączenia są najlepsze :D Pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńIdealny lunch - sycący i nie za ciężki.
OdpowiedzUsuń