Młoda kapusta z ziołami
Inne sposoby na przyrządzenie młodej kapusty i wykorzystanie jej do innych dań można znaleźć na moim blogu w poście: Przepisy na dania z młoda kapustą.
Ja kupiłam do opisanego poniżej polską główkę kapusty. Była niezbyt duża, a liście nie przywierały zbytnio do siebie. Wyszło z niej około 3 porcje kapusty do drugiego dania. Jeśli potrzebujemy więcej, należy zakupić dwie główki albo kapustę z południa Europy. Są one zazwyczaj większe i bardziej zwarte. Odpowiednio zwiększamy też ilość dodatków. Z ziołami tak czy tak należy uważać. Nie każdemu odpowiada mocno ziołowy smak i zapach. Dlatego ostrożnie dozujemy dodawane zioła, aby nie przesadzić z ilością. Zawsze można jeszcze dodatkowo doprawić, ale jak przesadzimy to nic już na to nie poradzimy.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- szczypta oregano
- pół łyżeczki kminku w ziarenkach
- 2 szczypty tymianku
- 2 szczypty majeranku
- łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżki mąki
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Dzielimy na ćwiartki i szatkujemy. Przekładamy do garnka, delikatnie solimy i zalewamy niepełną szklanką wody. Gotujemy ok 5 - 7 minut, aż kapusta nieco zmięknie
- Cebulę drobno siekamy i szklimy na 2 - 3 łyżkach oleju na dużej patelni ( u mnie patelnia typu wok ). Gdy cebula się przyrumieni dodajemy kapustę wraz z wodą i nadal gotujemy, aby woda spod kapusty częściowo odparowała ( kapusta nie ma być zbyt wodnista - u mnie była taka jak na zdjęciu )
- W tym czasie kapustę doprawiamy pieprzem, oregano, majerankiem, tymiankiem i kminkiem. Jeśli jest taka potrzeba dosalamy
- Całość skrapiamy sokiem z cytryny i wszystko mieszamy
- Odlewamy nieco wody spod kapusty ( jeśli jest jej za mało użyjemy czystej przegotowanej wody - ok 1/5 szklanki ) i mieszamy ją z mąką. Wlewamy do kapusty i chwilę wszystko razem gotujemy
- Kapustę podajemy do młodych ziemniaków i mięsa
A ja lubię taką po prostu z chlebkiem:-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką kapustę, jednak przyznam, że zawsze jadam z koperkiem, a tym razem zrobię z ziołami, by spróbować innego smaku :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze zageszczenie jest zasmazka.
OdpowiedzUsuń