Młoda kapusta z ziołami

Młoda kapusta z ziołami


Młoda kapusta duszona z ziołami - to kolejna moja wersja młodej kapusty. Gdy przychodzi wiosna kapusta regularnie gości na naszym stole. Najsmaczniejsza wydaje się być do schabowego, tak przynajmniej twierdzi mój mąż. I ma sporo racji. Schabowy z kapustą czy to kiszoną czy właśnie młodą to klasyka, którą można by się zajadać prawie na okrągło. Pyszna jest jako dodatek do drugiego dania, ale ja uwielbiam ją też jadaną solo, np tylko z młodymi ziemniakami i koperkiem. Pyszności! 
Inne sposoby na przyrządzenie młodej kapusty i wykorzystanie jej do innych dań można znaleźć na moim blogu w poście: Przepisy na dania z młoda kapustą.
Ja kupiłam do opisanego poniżej polską główkę kapusty. Była niezbyt duża, a liście nie przywierały zbytnio do siebie. Wyszło z niej około 3 porcje kapusty do drugiego dania. Jeśli potrzebujemy więcej, należy zakupić dwie główki albo kapustę z południa Europy. Są one zazwyczaj większe i bardziej zwarte. Odpowiednio zwiększamy też ilość dodatków. Z ziołami tak czy tak należy uważać. Nie każdemu odpowiada mocno ziołowy smak i zapach. Dlatego ostrożnie dozujemy dodawane zioła, aby nie przesadzić z ilością. Zawsze można jeszcze dodatkowo doprawić, ale jak przesadzimy to nic już na to nie poradzimy.




Składniki:
  • główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano
  • pół łyżeczki kminku w ziarenkach
  • 2 szczypty tymianku
  • 2 szczypty majeranku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżki mąki
Sposób wykonania:
  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Dzielimy na ćwiartki i szatkujemy. Przekładamy do garnka, delikatnie solimy i zalewamy niepełną szklanką wody. Gotujemy ok 5 - 7 minut, aż kapusta nieco zmięknie
  • Cebulę drobno siekamy i szklimy na 2 - 3 łyżkach oleju na dużej patelni ( u mnie patelnia typu wok ). Gdy cebula się przyrumieni dodajemy kapustę wraz z wodą i nadal gotujemy, aby woda spod kapusty częściowo odparowała ( kapusta nie ma być zbyt wodnista - u mnie była taka jak na zdjęciu )
  • W tym czasie kapustę doprawiamy pieprzem,  oregano, majerankiem, tymiankiem i kminkiem. Jeśli jest taka potrzeba dosalamy
  • Całość skrapiamy sokiem z cytryny i wszystko mieszamy
  • Odlewamy nieco wody spod kapusty ( jeśli jest jej za mało użyjemy czystej przegotowanej wody - ok 1/5 szklanki ) i mieszamy ją z mąką. Wlewamy do kapusty i chwilę wszystko razem gotujemy
  • Kapustę podajemy do młodych ziemniaków i mięsa

Komentarze

  1. A ja lubię taką po prostu z chlebkiem:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taką kapustę, jednak przyznam, że zawsze jadam z koperkiem, a tym razem zrobię z ziołami, by spróbować innego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze zageszczenie jest zasmazka.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz