Karkówka w sosie węgierskim
Karkówka w węgierskim sosie to pyszne danie. Podane ze smażonymi w głębokim tłuszczu ziemniakami to już niebo w gębie. Kiedyś będąc w Warszawie odwiedziłam z mężem restaurację węgierską i tam podano mi zamówione danie z takimi ziemniaczkami. Niby nic, bo to po prostu inaczej pokrojone frytki, ale jakoś tak mi smakowały, że postanowiłam je kiedyś powtórzyć w domu. I tak oto usmażyłam ziemniaczki na sposób węgierski, a do nich przygotowałam węgierski sos z mięsem wieprzowym.Bardzo smaczne danie, urozmaicone różnymi składnikami, dość pikantne. Ogólnie warte polecenia! Tak więc polecam wypróbowanie tego dania w Waszych kuchniach.
Składniki:
- 50 dag karkówki
- 2 papryki: czerwona i zielona
- 8 dużych pieczarek
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 1 opakowanie salsy pomidorowej ( 500 g )
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka w proszku ostra i słodka ( po pół łyżeczki )
- sól
- olej do smażenia cebuli
- pieprz
- majeranek ( łyżeczka )
- 1 papryczka chili
- cukier ( 0,5 - 1 łyżeczka )
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Przygotowujemy sos: w głębokiej patelni typu wok podsmażamy na 2 łyżkach oleju posiekana cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem smażymy. Następnie dolewamy salsę. Zagotowujemy, a następnie dolewamy nieco przegotowanej wody ( niepełna szklanka ) i jeszcze raz zagotowujemy. Gotujemy ok 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie sos doprawiamy: dodajemy drobno posiekaną chili, papryki w proszku, sól, pieprz oraz majeranek. Smakujemy - gdyby sos był za kwaśny dodajemy nieco cukru ( 0,5 - 1 łyżeczki ) i ewentualnie jeszcze doprawiamy w/w przyprawami. Doprawiony sos zagęszczamy nieco mąką ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością wody. Chwilę wszystko gotujemy
- Mięso myjemy, okrawamy z tłuszczu i dzielimy na większe kawałki. Oprószamy solą i pieprzem Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kawałki. Pieczarki oczyszczamy i również kroimy na mniejsze części
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na wolnym ogniu mięso, aż ładnie się zrumieni ( ok 30 minut ). W między czasie do mięsa dodajemy paprykę i pieczarki (mniej więcej po 15 minutach smażenia karkówki), gdy z mięsa odparuje woda i nieco się zrumieni. Pieczarki i paprykę oprószamy solę, mieszamy z mięsem i wszystko razem dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając
- Gdy warzywa zmiękną i odparuje z nich płyn przekładamy zawartość patelni do sosu, mieszamy i wszystko razem dusimy do miękkości mięsa
- Danie bardzo dobrze smakuje z frytkami
Ale dawno nie jadłam takiego mięsa w sosie.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie przy okazji :)
Obserwuję bloga :)
Pomysł wyśmienity, ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę uważam Pani blog jako jeden z najlepszych
OdpowiedzUsuńDzięki za miłą opinię:). Cieszę się, że mój blog służy innym i się podoba! Takie opinie jak Pani to dla mnie motywacja do dalszej pracy:). Pozdrawiam serdecznie
Usuńzapisałam sobie przepisik :) lubimy takie smaki, ciekawe urozmaicenie obiadku :)
OdpowiedzUsuńBARDZO FAJNE JEDZONKO;) ZAPRASZAM NA KURCZAKA W CYTRYNOWEJ MARYNACIE:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/kurczak-w-cytrynowej-marynacie-na-grilla.html
Lubię kuchnię węgierską, dlatego to danie przemawia do mnie.
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda fajnie, tylko kurcze... Fajnie by było to "1 opakowanie salsy pomidorowej ( 500 g )" - zamienić na coś własnej produkcji.
OdpowiedzUsuń