sobota, 23 sierpnia 2014

Muffinki ze śliwkami

Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffinki. Ciasto jest na prawdę smaczne i przez to niebezpieczne, bo jadłoby się muffinkę za muffinką. Ale na szczęście muffinek wychodzi tylko 8, więc nawet jakbyśmy wpulili jakąś ich część może nam za bardzo to nie zaszkodzi. 
Muffinki piekłam tylko w papierowych foremkach, bo formy specjalnej nie posiadam i nie zamierzam posiadać, bo mam za dużo wszelakich form i naczyń i pomału zaczynam nie mieć na nie miejsca w kuchni i jadalni i część naczyń wynoszę na strych. Tak więc stwierdziłam, że będę kupować rzeczy bardzo potrzebne lub po prostu urocze, którym nie będę mogła się oprzeć. A forma do muffinek ani do pierwszych, ani do drugich nie należy, więc jej nie posiadam, ale za to mam masę innych mniej potrzebnych, ale słodkich i ślicznych naczyń, które cieszą moje oko i zaspakajają moje poczucie estetyki:).
Ale w papierowych foremkach ( złożonych po dwie ) muffinki też się upiekły, co widać na załączonych zdjęciach. A ich kształty nie odbiegały znacznie od muffinek pieczonych w specjalnej formie.
Przepis znalazłam w broszurce : "Pieczenie jest proste. Ciasta ze śliwkami "






Składniki: ( na ok 8 muffinek )
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g miękkiej margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g śliwek
  • dodatkowo: 16 papierowych foremek o śr 8 cm i tłuszcz do ich wysmarowania
Sposób wykonania:
  • Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. 8 połówek odkładamy, a pozostałe drobno kroimy
  • Foremki składamy po dwie wkładając jedną do drugiej. Podgrzewamy tłuszcz, którym pędzlujemy środki foremek
  • Margarynę ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy jajka ( jedno po drugim ) stale ucierając
  • Mąkę łączymy z proszkiem i przesiewamy. Mieszamy z masą tłuszczowo - jajeczną. Dodajemy pokrojone śliwki i mieszamy
  • Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości ciastem. W ciasto wciskamy połówki śliwek, tak, aby śliwki nie zanurzyły się całkowicie w cieście. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st piekarnika i pieczemy ok 20 minut
  • Muffinki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Podajemy w papierowych foremkach





3 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają te mufinki, ze śliwką jeszcze nie robiłam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam, dobre mi wyszło 12, Polecam!! w końcu coś bez zakalca mi wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają z tą śliwką na środku :)

    OdpowiedzUsuń