piątek, 29 sierpnia 2014

Placek ze śliwkami i polewą

Placek ze śliwkami i polewą
 

 

Dziś przepis na pyszny placek ze śliwkami i śmietankowo-twarogową polewą. Ciasto jest na prawdę smaczne, a bardzo proste i w miarę szybkie w wykonaniu. Ja właśnie takie ciasta preferuję. Nie jest też za słodkie. Takie w sam raz. Kto go próbuje, ten od razu chce przepis:)

 

Składniki:

Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Na wierzch: ok 500 g śliwek

Na polewę:
  • 100 g mielonego twarogu
  • 100 g cukru
  • 130 g kwaśnej śmietany
  • 150 g migdałów w płatkach
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kaszy manny
  • szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na ok 0,5 godziny do lodówki
  • Śliwki myjemy, wycieramy i dzielimy na pół. Wyjmujemy pestki
  • Przygotowujemy zalewę: jajka ucieramy z cukrem i twarogiem. Dodajemy śmietanę, płatki migdałowe i kaszę mannę. Doprawiamy do smaku cynamonem ( zalewę przygotowuję w malakserze. Używam ostrza z nożykami, więc sera wcześniej nie mielę, bo w malakserze i tak zostanie rozdrobniony za pomocą nożyków )
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok 30 cm. Ciasto za pomocą wałka przenosimy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 26 cm, tak aby wokół formy utworzyła się z ciasta równa krawędź
  • Na cieście równomiernie rozkładamy śliwki skórką do ciasta, a następnie wylewamy na nie zalewę
  • Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 1 godziny. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy jeszcze ok 10 minut w otwartym piekarniku. Następnie wyjmujemy i odpinamy obręcz. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Świeże gorzej się kroi

8 komentarzy:

  1. Wyjątkowo pasuje mi ten przepis, we wtorek idę na bazarek po śliwki i koniecznie muszę upiec. Myślę, że smakuje tak dobrze jak wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę Kasiu że się nie zawiedziesz:)

      Usuń
  2. Cały weekend bazowałam na Twoich przepisach. Teraz czas na deser.....ciasto wyszło smaczne , ale nie tak ładne jak Twoje. Spód mi wyszedł troszkę twardy, ale góra pychotka... Spróbuje kiedyś raz jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomocy ciasto zrobiłam jak w przepisie ale się kruszy i rozwala nie da się jego rozwalkowac :( co nie tak może być???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to ciasto dobrze się nie rozwałkowuje, jak to kruche. Nie rozwałkujemy go tak łatwo i równo, jak ciasto na pierogi. Po przeniesieniu do formy możemy go przecież pozlepiać palcami lub małym obrotowym wałkiem na rączce. W czasie pieczenia i tak się wszystko wyrówna. Życzę udanego wypieku:)

      Usuń
  4. Po prostu ono się całkiem oddzielalo na cząstki rozpadało się :(może maka zła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć, bo mi wychodzi bardzo smaczny spód wg tego przepisu, choc zaznaczam, że nie rozwałkowuje się najlepiej, ale jak mi się pozrywa podczas przenoszenia czy rozwałkowywania to go po prostu sklejam palcami w formie, czasami sztukuję. Najważniejsze, że wychodzi smaczne. A Tobie jak wyszło?

      Usuń