Pyszne ciasto dyniowe z bakaliami i piernikową nutą
Babka dyniowa z bakaliami i piernikową nutą
Babka dyniowa z bakaliami i piernikową nutą
Ciasta z dodatkiem dyni bardzo mi odpowiadają. Dlatego na moim blogu pojawia się już kolejny przepis na ciasto z dynią. Tym razem z orzechami i rodzynkami oraz wyraźną nutą piernikową. Ciasto na prawdę pyszne, nie przesadnie słodkie, odpowiednio wilgotne. Po ostudzeniu bardzo szybko znikało.Musiałam się spieszyć z robieniem zdjęć!:-). Bardzo proste w wykonaniu. Myślę, że korzystając z tego przepisu nie zawiedziecie się.
Składniki:
- 340 g mąki pszennej
- 160 g cukru ( dałam pół na pół biały i trzcinowy )
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta soli
- Mąkę mieszamy z sodą i przesiewamy do dużej miski, a następnie mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami
- Dodajemy bakalie, mieszamy
- W drugiej misce mieszamy jajka, puree i olej. Roztrzepujemy za pomocą trzepaczki, najlepiej rózgowej
- Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się wszystkich składników
- Keksówkę smarujemy cienko tłuszczem , obsypujemy mąką i przelewamy do niej ciasto, lekko wyrównujemy powierzchnię
- Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 65 minut na ustawieniu góra - dół
- Kroimy po całkowitym wystudzeniu
Pyszny przepis na ciacho :-) chętnie bym spróbowała jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńOj bardzo smakowało!! :-)
Usuńpoproszę kawałek!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mmm, kuszące :) Też przepadam za dyniowymi wypiekami :)
OdpowiedzUsuńJak robi się puree z dyni ?
OdpowiedzUsuń