sobota, 25 października 2014

Kopytka z dynią

Kopytka z dynią



 
Dziś przedstawiam przepis na kopytka z dynią. Bardzo smaczne, choć od razu piszę, że co bardziej nerwowi mogą się przy ich tworzeniu nieco denerwować, bo ciasto jest dość klejące. Kwestia ilości dodawanej mąki - wszystko zależy od wilgotności dyni. Mąki dodajemy tyle, aby z ciasta dało się utoczyć wałeczki, które będziemy kroić na kopytka. Ciasto cały czas powinno być miękkie, ale w trakcie gotowania nieco stwardnieje.Myślę, ze warto wypróbować te kluseczki, które można jadać zarówno na słono, np z gulaszem, sosami, albo na słodko ( nawet parmezan nic tu nie szkodzi ). 
Ilość mąki zwiększamy do momentu, aż ciasto przestanie się kleić i będzie można z niego uformować wałeczki, które z kolei pokroimy na kopytka.

Składniki: ( ok 6 porcji )

  • 40 dag pieczonej dyni
  • 40 dag gotowanych ziemniaków
  • 2 żółtka
  • ok 40 - 45  dag mąki
  • 5 dag tartego sera parmezan
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
Sposób wykonania:
  • Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę lub mielimy
  • Dynię ze skórką  kroimy na części i pieczemy ok 45 minut w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po tym czasie dynię wyjmujemy z piekarnika i studzimy, a następnie oddzielamy miąższ od skórki. Miąższ przekładamy na sito, aby dynia odciekła ( część płynu wypłynie z kawałków dyni już podczas pieczenia )
  • Do miski przekładamy zmielone ziemniaki, odsączoną dynię ( ja nie robię z niej puree, bo jest tak miękka, że rozpada się sama ), dodajemy żółtka, mąkę ( zaczynamy 40 dag, i w razie gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy jej więcej ), starty parmezan, sól i szczyptę gałki. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i odrywając po kawałku toczymy z niego wałeczki na desce obsypanej mąką
  • Wałeczki spłaszczamy i pod kątem kroimy kopytka
  • Zagotowujemy w garnku wodę, lekko solimy i wrzucamy na wrzątek kopytka. Od chwili zagotowania gotujemy ok 3-4 minuty. Odcedzamy
  • Podajemy np z sosami, gulaszem ..., albo na słodko: z bułką tartą zrumienioną z masłem posypaną cukrem

6 komentarzy:

  1. Pyszności, lubię kopytka z różnymi dodatkami :-) świetny przepis :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. polaczenie idealne ! te kopytka muszą byc obledne !

    OdpowiedzUsuń
  3. mają śliczny kolorek dzięki dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też robię z dynią tylko u mnie to raczej kluski kładzione ale i tak szybko znikają z talerzy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaki wpływ na smak ma dodatek dyni? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić ;)

    OdpowiedzUsuń