Pyszna zupa pieczarkowa z domowymi zacierkami
Wczoraj ugotowałam zupę pieczarkową, którą w naszym domu bardzo się lubi. Robię kilka jej wersji. Dziś podam przepis na zupę pieczarkową z zacierkami domowej roboty. Zupa aromatyczna, która znika w błyskawicznym tempie, bo jest na prawdę smaczniutka. Zachęcam do wypróbowania przepisu na tak przyrządzoną zupę, a zapewniam, że na jednym zjedzonym talerzu się nie skończy.
Składniki:
- 1 kg pieczarek
- mała marchewka
- kawałeczek selera
- kawałek pietruszki
- 1,5 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki bulionu wegetariańskiego
- koperek do posypania zupy
- 3 żółtka
- mąka
- Z żółtek i maki zagniatamy ciasto na zacierki. Mąki dodajemy tyle, aby zagnieść dość twarde, ale elastyczne ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut ( łatwiej będzie go wtedy zetrzeć na tarełku.)
- Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, a większe w półplasterki
- Na dużej patelni ( ja w woku ) rozgrzewamy masło i wrzucamy na niego pokrojone pieczarki. Delikatnie solimy i smażymy, aż puszczą sok i nieco odparują.
- W garnku zagotowujemy ok 2 - 2,5 litra wody, dodajemy bulion
- Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarełku o dużych oczkach. Wrzucamy do gotującej się wody
- Do garnka z warzywami przerzucamy też pieczarki wraz z płynem i wszystko razem gotujemy ok 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem
- Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy bezpośrednio do zupy na tarełku o dużych oczkach. Gotujemy ok 1 -2 minuty od wypłynięcia
- Na koniec zupę zaprawiamy śmietaną 18 %. Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę i dolewamy do niej ok 0,5 szklanki płynu z zupy. wszystko razem roztrzepujemy, najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej i wlewamy do zupy. Zagotowujemy
- Zupę podajemy posypaną posiekanym koperkiem
Wygląda tak apetycznie... Chyba jutro zrobię :) i tak ostatnio właśnie myślałam o zacierkach!
OdpowiedzUsuńZ zacierkami smakuje wyjątkowo!:)
UsuńCudna zupa i pieczarkowa należy do moich ulubionych zup, pyszności. Fajny pomysł na dodanie zacierek :-)
OdpowiedzUsuńpieczarkowa to jedna z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńo jak mi się marzy taka domowa pieczarkowa ... :)
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com
Więc koniecznie wypróbuj!:-)
UsuńMmm... uwielbiam zupkę pieczarkową, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę spróbować. Wygląda pysznie!!! :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, a nie pożałujesz!:)
Usuńuwielbiam zupy…….. nie jadłam zupy pieczrkowej,ale po przeczytaniu Twojego przepisu muszę koniecznie spróbować
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Koniecznie wypróbuj! Pieczarkowa z dużą ilością pieczarek i z zacierkami jest po prostu pyszna, a jej zrobienie nie zabiera dużo czasu! :-)
UsuńNA 2,5 L WODY 1KG PIECZAREK? JA TAK DAJE NA KREM A DO ZWYKŁEJ DAJE NA GARNEK 4 L 25 DAG, NO ALE WIĘCEJ WARZYW DAJE, I PIECZARKI KONIECZNIE Z CEBULKĄ PRZESMAŻAM
OdpowiedzUsuńKażdy robi taką zupę, jaka mu smakuje! Ja podaję moją propozycję na zupę PIECZARKOWĄ, a nie jarzynową!;-) Pozdr
Usuń