Pyszna zupa pieczarkowa z domowymi zacierkami

Pyszna zupa pieczarkowa z domowymi zacierkami



 Wczoraj ugotowałam zupę pieczarkową, którą w naszym domu bardzo się lubi. Robię kilka jej wersji. Dziś podam przepis na zupę pieczarkową z zacierkami domowej roboty. Zupa aromatyczna, która znika w błyskawicznym tempie, bo jest na prawdę smaczniutka. Zachęcam do wypróbowania przepisu na tak przyrządzoną zupę, a zapewniam, że na jednym zjedzonym talerzu się nie skończy.

 

Składniki:
  • 1 kg pieczarek
  • mała marchewka
  • kawałeczek selera
  • kawałek pietruszki
  • 1,5 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki bulionu wegetariańskiego
  • koperek do posypania zupy
Na zacierki:
  • 3 żółtka
  • mąka
Sposób przygotowania:
  • Z żółtek i maki zagniatamy ciasto na zacierki. Mąki dodajemy tyle, aby zagnieść dość twarde, ale elastyczne ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut ( łatwiej będzie go wtedy zetrzeć na tarełku.)
  • Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, a większe w półplasterki
  • Na dużej patelni ( ja w woku ) rozgrzewamy masło i wrzucamy na niego pokrojone pieczarki. Delikatnie solimy i smażymy, aż puszczą sok i nieco odparują.
  • W garnku zagotowujemy ok 2 - 2,5 litra wody, dodajemy bulion
  • Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarełku o dużych oczkach. Wrzucamy do gotującej się wody
  • Do garnka z warzywami przerzucamy też pieczarki wraz z płynem i wszystko razem gotujemy ok 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem
  • Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy bezpośrednio do zupy na tarełku o dużych oczkach. Gotujemy ok 1 -2 minuty od wypłynięcia
  • Na koniec zupę zaprawiamy śmietaną 18 %. Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę i dolewamy do niej ok 0,5 szklanki płynu z zupy. wszystko razem roztrzepujemy, najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej i wlewamy do zupy. Zagotowujemy
  • Zupę podajemy posypaną posiekanym koperkiem

Komentarze

  1. Wygląda tak apetycznie... Chyba jutro zrobię :) i tak ostatnio właśnie myślałam o zacierkach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna zupa i pieczarkowa należy do moich ulubionych zup, pyszności. Fajny pomysł na dodanie zacierek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczarkowa to jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o jak mi się marzy taka domowa pieczarkowa ... :)
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... uwielbiam zupkę pieczarkową, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę spróbować. Wygląda pysznie!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam zupy…….. nie jadłam zupy pieczrkowej,ale po przeczytaniu Twojego przepisu muszę koniecznie spróbować
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj! Pieczarkowa z dużą ilością pieczarek i z zacierkami jest po prostu pyszna, a jej zrobienie nie zabiera dużo czasu! :-)

      Usuń
  7. NA 2,5 L WODY 1KG PIECZAREK? JA TAK DAJE NA KREM A DO ZWYKŁEJ DAJE NA GARNEK 4 L 25 DAG, NO ALE WIĘCEJ WARZYW DAJE, I PIECZARKI KONIECZNIE Z CEBULKĄ PRZESMAŻAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy robi taką zupę, jaka mu smakuje! Ja podaję moją propozycję na zupę PIECZARKOWĄ, a nie jarzynową!;-) Pozdr

      Usuń

Prześlij komentarz