niedziela, 9 listopada 2014

Sernik świąteczny

Sernik świąteczny




 
Sernik klasyczny,nieco ciężki, ale też i puszysty, wilgotny, i bardzo smaczny. Takie serniki u nas się lubi, więc takie piekę. Koniecznie na kruchym cieście.
Do sernika wykorzystuję zwykły biały ser półtłusty, a nie ten z wiaderka. Należy go przemielić najlepiej trzykrotnie, wówczas wyjdzie gładziutki, bez grudek.
Tym razem do sernika nie dodałam rodzynek, tylko kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową  oraz otartą skórkę z cytryny, a także sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dodałam tez kilka kropel aromatu pomarańczowego, tak więc sernik wyszedł pod znakiem cytrusowym, choć wcale te dodatki jakoś bardzo go nie zdominowały. To sernik z typu klasycznych domowych serników. Można oczywiście dodać też rodzynki, jeśli ktoś lubi je w serniku. Ja lubię, ale tym razem nie dodałam.
Sernik piekłam na rozpinanej kwadratowej blaszce o rozmiarach 25 x 25.



Składniki:

Na kruchy spód:
  • 20 dkg mąki
  • 5 dkg masła
  • 5 dkg cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:
  • 1 kg półtłustego twarogu
  • 150 g masła
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
Sposób wykonania:

  • Przygotować ciasto: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem. Dodać cukier, szczyptę soli, jajko i zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
  •  Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowany masłem spód formy o średnicy 26 cm. Ciasto może zachodzić na ścianki formy. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 10 - 15 minut aż uzyska jasnozłoty kolor. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Przygotować masę serową: ser zmielić (przynajmniej 2 razy)
  • Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie stale ucierając dodawać po 1 żółtku.  
  • Gdy masa będzie już puszysta dodawać partiami zmielony ser, stale ucierając. Następnie dodać mąkę, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny i aromat. Wszystko razem jeszcze chwilę ucierać, aż uzyskamy jednolitą gładką masę
  • Dodać skórki kandyzowane i wymieszać 
  • Na koniec ubić na sztywno pianę z białek  i partiami dodawać do masy serowej delikatnie mieszając
  • Na ostudzony kruchy spód wyłożyć masę serową i piec w 170 stopniach ok 1 godziny
  • Sernik po upieczeniu pozostawić w piekarniku. Po 10 minutach uchylić drzwiczki piekarnika i studzić
  • Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem

14 komentarzy:

  1. uwielbiam serniki pod każdą postacią, ja też nie korzystam z sera w wiaderku ale nieco ułatwiam sobie przygotowanie sera na sernik niż go trzy razy przekręcać - chociaż kiedyś tak również robiłam. Teraz wkładam podzielony na mniejsze kawałki ser do malaksera i daję resztę składników (oprócz bakalii) i po prostu miksuje. Na końcu daję bakalie z tym że mieszam je już łyżką aby były w całej masie. Tak jest o wiele szybciej a ser nie traci na smaku i puszystości ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiedziawszy też tak robię, nawet kiedyś przy którymś serniku wiedeńskim o tym pisałam, ale teraz napisałam o tradycyjnym sposobie. Jeśli chodzi o malakser to najpierw ucieram masło z cukrem, potem dodaję żółtka, a jak to wszystko jest już zmiksowane dodaję po kawałku sera i dość długo to wszystko miksuję, aż masa będzie całkiem gładka. Potem inne dodatki juz tylko mieszamy i na koniec mieszamy z pianą. Ostatnio miałam dużo sera i malakser trochę ciężko pracował więc w przepisie podałam tradycyjny sposób, bo nie chciałabym, aby ktoś czuł się rozczarowany, że całość nie mieści mu się w misie malaksera, albo co gorsze, żeby "siadł" mu malakser w czasie pracy nad sernikiem. Ale przy mniejszej ilości sera malakser jest idealny do przygotowywania gładkiej masy serowej. Robię tak od lat, korzystając z końcówki z nożykami. Pozdrawiam A :-)

      Usuń
    2. też korzystam z nożyków, a jak masa serowa jest zbyt "zbita" i malakser ciężko pracuje to wystarczy dolać trochę mleka, masie to nie zaszkodzi a urządzenie się tak nie męczy;)

      Usuń
    3. Mleka nigdy nie dodawałam, ale to dobra podpowiedz!:)

      Usuń
  2. serniczek wygląda pysznie na pewno bardzo puszysty:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie wyszedł. Osobiście nie przepadam za sernikami na kruchym cieście, ale takim zacnym kawałkiem poczęstowałabym się!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ja piekłam ten sernik na odpinanej kwadratowej blaszce o wielkości 25x25cm.

      Usuń
  5. Jaki piękny serniczek :-) mniam :-) a jak pięknie wyrósł. Bardzo lubię serniki :-) miłego dzionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada naprawde swietnie! Juz nie pamietam kiedy ostatnio jadlam sernik...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurcze masz superowe przepisy:-) Mam hopla na Twoje przepisy ..Codziennie zagladam i cos pichce rodzince.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że do mnie zaglądasz:-). I że korzystasz z przepisów. Zapraszam i pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  9. Jak sera piatnicy uzyje to dawac masło?

    OdpowiedzUsuń