Kruche ciasteczka z makiem

Kruche ciasteczka z makiem



W ten przedświąteczny czas przedstawiam przepis na kruche ciasteczka z dodatkiem suchego maku. Są na prawdę kruche i smaczniutkie. łatwe i dość szybkie w przygotowaniu. Jak zwykle najwięcej roboty jest przy rozwałkowywaniu, wykrawaniu ciasteczek i ponownym zagniataniu resztek ciasta.

 

Składniki:
  • 145 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki suchego maku
  • 100 g masła
  • cukier puder do obsypania gotowych ciasteczek
Sposób wykonania:
  • Ze składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i w foliowym woreczku wstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy ( ja po kawałku ) i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do ładnego zezłocenia ( kilka - kilkanaście minut - wszystko zależy od piekarnika i grubości ciasteczek )
  • Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem
 

Komentarze

Prześlij komentarz