Kruche ciasteczka z makiem
W ten przedświąteczny czas przedstawiam przepis na kruche ciasteczka z dodatkiem suchego maku. Są na prawdę kruche i smaczniutkie. łatwe i dość szybkie w przygotowaniu. Jak zwykle najwięcej roboty jest przy rozwałkowywaniu, wykrawaniu ciasteczek i ponownym zagniataniu resztek ciasta.
Składniki:
- 145 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru waniliowego
- 2 łyżki suchego maku
- 100 g masła
- cukier puder do obsypania gotowych ciasteczek
- Ze składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i w foliowym woreczku wstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy ( ja po kawałku ) i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do ładnego zezłocenia ( kilka - kilkanaście minut - wszystko zależy od piekarnika i grubości ciasteczek )
- Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem
Śliczne :-) wszędzie dookoła ciacha, bardzo je lubię :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńSuper - lubie takie slodkie malenstwa :)
OdpowiedzUsuńPiękne :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPyszne kruche ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńto jedyna forma maku jaką jestem w stanie zjeść :)
OdpowiedzUsuń