niedziela, 18 stycznia 2015

Karkówka pieczona w piwie

Karkówka pieczona w piwie



 
Pieczona karkówka należy do naszych ulubionych mięs. Jest mięciutka i soczysta. Wcześniej zamarynowana wychodzi bardzo aromatyczna i pachnąca. Tak przygotowana i upieczona karkówka jest świetnym daniem na ciepło, które zazwyczaj podaję z jakimś sosem. Ale może też być po całkowitym wystudzeniu doskonałą wędliną do chleba.
 Na zdjęciach poniżej była jeszcze nie całkiem wystygnięta, więc kroiła się średnio dobrze na cienkie plasterki. Do kolejnego dnia nie dotrwała więc zdjęć nie ma, a wówczas plasterki byłyby równiutkie, a mięso zwarte. Ale zapewniam, że niezależnie od wyglądu była bardzo smaczna: i na gorąco do drugiego dania podana z sosem pieczeniowym, ale też smakowała doskonale jako wędlina do chleba.
 

 


Składniki:
  • 1,5 kg karkówki
  • 1 szklanka ciemnego piwa ( u mnie porter )
  • 2, 5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
  • W dużej misce lub podłużnym pojemniku karczek oblewamy piwem
  • Z przypraw i oleju przygotowujemy mieszankę, którą nacieramy mięso. Ponownie umieszczamy go w piwie i wkładamy na kilka godzin do lodówki ( może być na całą noc )
  • Mięso razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy w nim w tej temperaturze ok 25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 1,5 godziny
  • Ok 30 minut przed końcem pieczenia z naczynia zdejmujemy pokrywkę, aby mięso ładnie się przypiekło i w tym czasie polewamy go też płynem z dna naczynia
  • Po ok 2 godzinach pieczenia mięso jest gotowe. Przed podaniem należy go wyjąć z piekarnika i chwilę przestudzić - będzie się lepiej kroić. Najlepiej smakuje podane z sosami, albo też na zimno jako wędlina

5 komentarzy:

  1. Fajny sposób na pyszny kawałek mięska :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Karkówka jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. w piwie jeszcze nie piekłam, ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, tez lubię do mięs dodać piwo albo wino :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pychotka i te piwo z karkówką smakuje jak wędzona szynka i dobrze się to łączy!!!!!!

    OdpowiedzUsuń