czwartek, 8 stycznia 2015

Makowiec japoński na kruchym spodzie

Makowiec japoński na kruchym spodzie




 
Takie ciasto wypiekała moja mama. A wiadomo, smaki dzieciństwa smakują zawsze wybornie. Tak też jest z tym makowcem japońskim, choć myślę, że smakuje nie tylko dlatego, że kojarzy mi się z czasami dzieciństwa, lecz po prostu dlatego, że na prawdę jest smaczny. Robi się go w miarę szybko i prosto. Dzięki dodatkowi startych jabłek masa makowa jest wilgotna, taka, jaką lubię.Wiem, że niektórzy pieką ten makowiec bez spodu, ale ja wolę jednak z kruchym spodem, bo ciasto kruche lubię, więc w tym placku jest wszystko to, co mi odpowiada. I zawsze się udaje. Spróbujcie!
Ciasto piekłam na kwadratowej odpinanej formie o wymiarach 24 x 24 cm.

Składniki:

Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
 Masa makowa:
  • 300 g suchego maku
  • 220 g cukru
  • 5 jajek
  • 200 g margaryny lub masła ( ja z reguły daję pół na pół )
  • 600 g jabłek
  • 8 łyżeczek kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka bakali ( rodzynki, siekane orzechy i migdały, skórka pomarańczowa, żurawina )
  • kilka kropli aromatu migdałowego
Dodatkowo: polewa lub lukier na wierzch ciasta i bakalie do dekoracji ( u mnie siekane orzechy włoskie i skórka pomarańczowa )

Sposób wykonania:
  • Mak zaparzamy tz zalewamy go ok 300 ml wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 5 minut stale mieszając. Następnie pozostawiamy w garnku na ok 2 - 3 godziny, aż mak wchłonie wodę
  • Po tym czasie mak mielimy trzykrotnie
  • Z w/w składników zagniatamy  gładkie ciasto na spód placka
  • Jajka ubijamy z cukrem na gładką, puszystą, kremową masę.Gdy jajka są już ubite dodajemy do nich po kolei mak, stopiony i ostudzony tłuszcz, kaszę, starte na grubej tarce jabłka, proszek do pieczenia, bakalie i aromat. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę
  • Formę, w której będziemy piec ciasto smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką
  • Na dno formy wykładamy rozwałkowane ciasto, a na niego masę makową
  • Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach
  • Po wystudzeniu ciasto oblewamy polewą czekoladową lub lukrem i dekorujemy bakaliami

9 komentarzy:

  1. Pysznie się prezentuje, bardzo lubię mocno makowe ciasta :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i pewnie też tak smakuje. Zastanawiam się czy można zrobić je w wersji bezglutenowej :)
    www.krzywaprosta.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie, taki wysoki i elegancki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto - wypróbowałam przepis- wyśmienicie smakował domownikom, polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam na święta- łatwy przepis a ciasto pyszne. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie piekę makowiec ale na kruchym spodzie,czekam i zaglądam do piekarnika

    OdpowiedzUsuń