Makowiec japoński na kruchym spodzie
Takie ciasto wypiekała moja mama. A wiadomo, smaki dzieciństwa smakują zawsze wybornie. Tak też jest z tym makowcem japońskim, choć myślę, że smakuje nie tylko dlatego, że kojarzy mi się z czasami dzieciństwa, lecz po prostu dlatego, że na prawdę jest smaczny. Robi się go w miarę szybko i prosto. Dzięki dodatkowi startych jabłek masa makowa jest wilgotna, taka, jaką lubię.Wiem, że niektórzy pieką ten makowiec bez spodu, ale ja wolę jednak z kruchym spodem, bo ciasto kruche lubię, więc w tym placku jest wszystko to, co mi odpowiada. I zawsze się udaje. Spróbujcie!
Ciasto piekłam na kwadratowej odpinanej formie o wymiarach 24 x 24 cm.
Składniki:
Na ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g margaryny
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 300 g suchego maku
- 220 g cukru
- 5 jajek
- 200 g margaryny lub masła ( ja z reguły daję pół na pół )
- 600 g jabłek
- 8 łyżeczek kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka bakali ( rodzynki, siekane orzechy i migdały, skórka pomarańczowa, żurawina )
- kilka kropli aromatu migdałowego
Sposób wykonania:
- Mak zaparzamy tz zalewamy go ok 300 ml wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 5 minut stale mieszając. Następnie pozostawiamy w garnku na ok 2 - 3 godziny, aż mak wchłonie wodę
- Po tym czasie mak mielimy trzykrotnie
- Z w/w składników zagniatamy gładkie ciasto na spód placka
- Jajka ubijamy z cukrem na gładką, puszystą, kremową masę.Gdy jajka są już ubite dodajemy do nich po kolei mak, stopiony i ostudzony tłuszcz, kaszę, starte na grubej tarce jabłka, proszek do pieczenia, bakalie i aromat. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę
- Formę, w której będziemy piec ciasto smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką
- Na dno formy wykładamy rozwałkowane ciasto, a na niego masę makową
- Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach
- Po wystudzeniu ciasto oblewamy polewą czekoladową lub lukrem i dekorujemy bakaliami
a jaki wysoki! super :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje, bardzo lubię mocno makowe ciasta :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i pewnie też tak smakuje. Zastanawiam się czy można zrobić je w wersji bezglutenowej :)
OdpowiedzUsuńwww.krzywaprosta.pl
Wygląda fantastycznie, taki wysoki i elegancki :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto - wypróbowałam przepis- wyśmienicie smakował domownikom, polecam
OdpowiedzUsuńUpiekłam na święta- łatwy przepis a ciasto pyszne. Polecam
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę makowiec ale na kruchym spodzie,czekam i zaglądam do piekarnika
OdpowiedzUsuń