Młoda kapusta do schabowego
To przepis na młodą kapustę, który często powtarzam, bo w tej wersji smakuje mi wyjątkowo. Nawet mąż, który nie jest wielkim fanem młodej kapusty wcina ją, aż mu się uszy trzęsą. Przepis prosty, a kapusta doskonała. Warto wypróbować!
Składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 25 dag boczku ( u mnie chudy )
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- majeranek
- Kapustę obieramy z wierzchnich, mocno zielonych liści i dość drobno ją szatkujmy. Przekładamy do garnka od czasu do czasu przesypując ją delikatnie solą
- Zalewamy 2-3 szklankami wody i gotujemy ok 20 minut, aż kapusta zmięknie
- Boczek drobno kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Jeśli jest chudy i nie puści zbyt dużo tłuszczu podlewamy go olejem ( ok 2 łyżki )
- Do podsmażonego boczku dodajemy posiekaną cebulę i smażymy razem, aż cebula zmięknie
- Boczek z cebulą przekładamy do kapusty i gotujemy razem ok 15 minut
- Po tym czasie doprawiamy pieprzem, majerankiem ( niepełna łyżeczka ), sokiem z cytryny ( ilość zależy od naszych upodobań i kapusty - moja była słodka, wiec zużyłam sok z połówki cytryny, ale komuś może odpowiadać bardziej słodka, więc sokiem doprawiamy wg własnego uznania ) i ewentualnie dosalamy
- Dodajemy przecier i jeszcze chwilę razem gotujemy
- Kapusta doskonała do schabowego, ale i solo lub z dodatkiem pieczywa. Lepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się "przegryzą "
Ja bym chętnie solo zjadła taką kapustę :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką kapustkę. Jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńMmm, do schabowego idealna, sama też niczego sobie ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis wykorzystałam do dzisiejszego obiadu.Główkę kapusty miałam w piwnicy,przeciery pomidorowe też stoją na półce w piwnicy,cebula jest zawsze w domu.Boczku nie miałam więc zastąpiłam wiejską kiełbasą.Dodatek do drugiego dania wyśmienity a mi zostało tyle-że wydałam jeszcze rodzinie do dwóch ewentualnych obiadów:)
OdpowiedzUsuń