czwartek, 16 lipca 2015

Młoda kapusta do schabowego

Młoda kapusta do schabowego 
 




 
To przepis na młodą kapustę, który często powtarzam, bo w tej wersji smakuje mi wyjątkowo. Nawet mąż, który nie jest wielkim fanem młodej kapusty wcina ją, aż mu się uszy trzęsą. Przepis prosty, a kapusta doskonała. Warto wypróbować!



 

Składniki:
  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 25 dag boczku ( u mnie chudy )
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Sposób wykonania:
  • Kapustę obieramy z wierzchnich, mocno zielonych liści i dość drobno ją szatkujmy. Przekładamy do garnka od czasu do czasu przesypując ją delikatnie solą
  • Zalewamy 2-3 szklankami wody i gotujemy ok 20 minut, aż kapusta zmięknie
  • Boczek drobno kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Jeśli jest chudy i nie puści zbyt dużo tłuszczu podlewamy go olejem ( ok 2 łyżki )
  • Do podsmażonego boczku dodajemy posiekaną cebulę i smażymy razem, aż cebula zmięknie
  • Boczek z cebulą przekładamy do kapusty i gotujemy razem ok 15 minut
  • Po tym czasie doprawiamy pieprzem, majerankiem ( niepełna łyżeczka ), sokiem z cytryny ( ilość zależy od naszych upodobań i kapusty - moja była słodka, wiec zużyłam sok z połówki cytryny, ale komuś może odpowiadać bardziej słodka, więc sokiem doprawiamy wg własnego uznania ) i ewentualnie dosalamy
  • Dodajemy przecier i jeszcze chwilę razem gotujemy
  • Kapusta doskonała do schabowego, ale i solo lub z dodatkiem pieczywa. Lepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się "przegryzą "

4 komentarze:

  1. Ja bym chętnie solo zjadła taką kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taką kapustkę. Jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, do schabowego idealna, sama też niczego sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wykorzystałam do dzisiejszego obiadu.Główkę kapusty miałam w piwnicy,przeciery pomidorowe też stoją na półce w piwnicy,cebula jest zawsze w domu.Boczku nie miałam więc zastąpiłam wiejską kiełbasą.Dodatek do drugiego dania wyśmienity a mi zostało tyle-że wydałam jeszcze rodzinie do dwóch ewentualnych obiadów:)

    OdpowiedzUsuń