niedziela, 27 września 2015

Ciasteczka owsiane z dynią. Ciasteczka dyniowo-owsiane

Ciasteczka owsiane z dynią. Ciasteczka dyniowo - owsiane



Ciasteczka owsiane z dodatkiem miąższu dyni wychodzą bardzo smaczne. Robi się je szybko i właściwie to samo zdrowie. Nie ma w nich mąki ani tłuszczu ( z wyjątkiem łyżki oliwy. Jest trochę cukru trzcinowego, a reszta to same zdrowotne składniki. Jako że dynię wykorzystuję w mojej kuchni tak więc takie ciasteczka piekę w zasadzie już od kilku lat co roku. Są doskonałą przekąską na drugie śniadanie, wspaniałym dodatkiem do kawy i ogólnie są smaczniutkie. Smak dyni jest wyczuwalny, więc dla jej amatorów to też plus! Z podanej ilości wychodzi mi 18 pysznych ciasteczek! 
Te ciasteczka nie są z rodzaju chrupkich, lecz są raczej mięciutkie i nieco wilgotne. Trzeba je w miarę szybko zjeść, bo na trzeci dzień nie są już takie smaczne.



Składniki:
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 szklanka płatków owsianych ( mieszam górskie z błyskawicznymi )
  • pół szklanki mielonych orzechów ( u mnie włoskie )
  • pół szklanki otrębów pszennych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka żurawiny
Sposób wykonania:
  • Puree z dyni przygotowujemy wg przepisu TUTAJ
  • Zimne puree mieszamy z jajkiem, oliwą i aromatem waniliowym
  • W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki
  • Do miski z dynią wsypujemy suche składniki i mieszamy
  • Ciasto nakładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Żeby ciasteczka wyszły równe można posłużyć się obręczą służącą do wycinania pierogów. Do środka nakładamy łyżkę ciasta, wyrównujemy, zdejmujemy obręcz i przyklepujemy brzegi. Ciasteczka mogą być dość blisko siebie, bo w czasie pieczenia nie rozlewają się i nie rosną, choć oczywiście odstęp należy zostawić. U mnie ciasteczka zmieściły się swobodnie  na jednej blaszce ( choć mam dość dużą blachę w piekarniku, bo i piekarnik u mnie jest duży ) 
  • Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut
  • Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po całkowitym wystudzeniu zdejmujemy z blachy. Ciastka mogą się nieco przykleić do papieru, więc zdejmujemy je delikatnie za pomocą nożyka podcinając spód

10 komentarzy:

  1. wspaniałe ciasteczka zwłaszcza dla takiej amatorki dyni jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasteczka, wyglądają pysznie. Bardzo lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowie i pyszny smak w jednym ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. na zdrowe ciastka piszę się zawsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam.. :) Smak muszą mieć rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi być pyszne!
    Dodaję bloga do ulubionych :) ojj będę tu często zaglądać :)
    Pozdrawiam,
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  7. o to przepis na najlepsze zdrowe ciasteczka wszyscy wiemy jak zdrowa jest zurawina ale ona jest słodka wiec jesli ktos nie moze duzo cukru szczegolnie chorym na bialaczke

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast trzcinowego może być zwykły. ...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że może być zwykły!

      Usuń
  9. Zrobiłam przed chwilą. Są wyśmienite. Mam zaprawione musy dyniowe więc min2utę osiem i były gotowe

    OdpowiedzUsuń