sobota, 5 września 2015

Ogórki curry. Ogórki kanapkowe z curry

Ogórki curry. 
Ogórki kanapkowe z curry




Już od dłuższego czasu zbierałam się do zrobienia ogórków kanapkowych, którymi poczęstowała mnie kiedyś koleżanka. Bardzo mi smakowały i postanowiłam zrobić je samodzielnie. Proporcje składników dobrałam do moich upodobań smakowych, a wiec nie tak dużo cukru, jak w większości tego typu przepisów, nieco więcej soli, a do curry dodałam jeszcze nieco kurkumy. Ogórki kroiłam za pomocą specjalnego urządzenia z wymiennymi nakładkami, które kilka lat temu zakupił mąż na moje wyraźne "żądanie". Pobawiłam się nim raz, a potem zaległo w szafie, aż  do teraz, kiedy właśnie przy okazji krojenia ogórków przypomniałam sobie o jego istnieniu. Krojenie ogórków poszło błyskawicznie, a plasterki były równe, więc zachwyciłam się na nowo tymże urządzeniem. Z jego pomocą można też ścierać warzywa czy owoce , ciąć na słupki cieńsze i grubsze. Idealnie wychodzą frytki. Nie trzeba siły, aby pociąć warzywa - nożyki są ostre. Nie grozi nam też pocięcie palców, bo jest specjalne "trzymadło", które wbija się w warzywo. Może kiedyś opisze go szczegółowiej, jak zrobię więcej przykładowych zdjęć.



Składniki:
  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • płaska łyżeczka curry
  • 0,5 płaskiej łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • ok 20 ziarenek czarnego pieprzu
Sposób wykonania:
  • Ogórki myjemy, osuszamy a następnie tniemy w mniej więcej jednakowej grubości plastry. Ja użyłam do tego specjalnego przyrządu z wymiennymi nakładkami ( na zdjęciu na samym dole ), ale można jak najbardziej kroić ręcznie
  • Do wysterylizowanych słoików wsypujemy po ok 0,5 łyżeczki gorczycy, 2 ziela angielskie i 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • W słoikach dość ściśle układamy pokrojone w plastry ogórki ( ogórki powinny mieć długość troszkę mniejszą jak wysokość słoika )
  • Z wody, octu, cukru, soli, curry i kurkumy robimy zalewę. Wszystkie składniki zagotowujemy, a następnie zalewamy nią ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 5-7 minut
 Pasteryzacja: w dużym garnku z wodą wyłożonym ściereczką układamy słoiki. Woda powinna mieć mniej więcej taką temperaturę jak zawartość słoików i sięgać 2-3 cm poniżej zakrętek słoików. Słoiki nie powinny się stykać.  Woda powinna  osiągnąć temperaturę ok 85 - 95 stopni

Sterylizacja słoików: umyte i wypłukane słoiki i przykrywki wstawiamy do piekarnika i nastawiamy go na 110 stopni. Od momentu osiągnięcia przez piekarnik wymaganej temperatury sterylizujemy słoiki i przykrywki ok 10 - 15 minut. Ze słoików i przykrywek powinna całkowicie odparować woda

6 komentarzy:

  1. Zapisuje sobie ten przepis i za rok robię :-) wyglądają super :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ogóreczki :)
    Idealne właśnie do takich kanapek.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię ogórki doprawione curry :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie próbowałam jeszcze takich. Ciekawi mnie ich smak. Będę musiała pomyśleć nad ich zrobieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi ślinka cieknie na taką kanapeczkę ;)

    OdpowiedzUsuń