sobota, 12 września 2015

Pizza domowa na cienkim cieście po meksykańsku / Pizza meksykańska

Pizza domowa na cienkim cieście po meksykańsku / Pizza meksykańska


 
Sprawdzone ciasto na pizzę. Cienkie ciasto, które można pokryć dowolnymi dodatkami. U nas wczoraj była pizza meksykańska, tz oprócz sera na wierzchu pizzy znalazły się: czerwona fasola, kukurydza,  papryka i kurczak. Pizza bardzo smaczna i sycąca.
Z podanej ilości ciasta wyszły mi dwie pizze o średnicy 32 cm. Upiekłam je na blasze z piekarnika wysmarowanej delikatnie oliwą z oliwek. Pizza nie piecze się długo, na pewno zależy też od piekarnika, ale u mnie ok 12 minut w temperaturze 220 st na funkcji pizza. Bez tej funkcji na ustawieniu góra - dół też się oczywiście upiecze, ale trzeba kontrolować jej stan przyrumienienia, bo czas pieczenia może się trochę różnić od podanego przeze mnie. Na pewno będzie dłuższy.

 

Składniki:

Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 25 g drożdży
  • ok 1 szklanki ciepłej wody
 Na wierzch pizzy:
  • ok 40 - 45 dag sera mozzarella z bloku
  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa kuchni meksykańskiej ew złocista do kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 czerwona papryka
  • 5 - 6 łyżek przecieru pomidorowego + sól + oregano + woda
  • oregano
 Sposób wykonania:

  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem ( można zacząć od 3/4 szklanki, a resztę dolać później bezpośrednio do ciasta, w miarę potrzeby)
  • Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy sól, wlewamy wodę z drożdżami i dolewamy oliwę
  • Z powyższych składników wyrabiamy ciasto ( można w robocie kuchennym). Powinno być miękkie, ale nie lepkie. W razie, gdyby było za twarde, dolewamy resztę wody, a gdy jest zbyt lepkie - obsypujemy go delikatnie mąką
  • Po wyrobieniu gładkiego ciasta odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką ( powinno podwoić swoja objętość )
  • Przygotowujemy kurczaka: pierś myjemy, kroimy na płaskie kotleciki, doprawiamy przyprawą i smażymy na złoty kolor na oleju. Studzimy i kroimy na mniejsze kawałeczki
  • Paprykę kroimy na półkrążki, ser ścieramy, a kukurydzę i fasolkę odcedzamy z zalewy
  • Z przecieru przygotowujemy sos do posmarowania pizzy: dodajemy do niego 3-4 łyżki wody, sól i oregano. Mieszamy
  • Gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość, dzielimy go na dwie części i rozwałkowujemy na razie jedną część na placek o średnicy ok 32 cm
  • Ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną cienko olejem. Smarujemy go polową przygotowanego sosu pomidorowego, nakładamy połowę sera, posypujemy oregano i rozkładamy na niej połowę pozostałych składników ( papryka, kurczak, kukurydza i fasola )
  • Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na funkcji pizza i pieczemy ok 10 - 12 minut. Jeśli ktoś takiej funkcji nie posiada, to pieczemy ją na funkcji góra- dół, ale odpowiednio dłużej ( jakieś 20 minut - zależy od piekarnika )
  • Po upieczeniu pierwszej pizzy podobnie przygotowujemy drugi kawałek ciasta
  • Podajemy z keczupem

4 komentarze:

  1. domowa pizza jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniko, wyszła Ci przepięknie! O smaku nawet nie wspomnę, bo przecież to Ty robiłaś, więc na pewno wspaniały! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna pizza, fajne dodatki i to ciasto :) Mniam

    OdpowiedzUsuń