piątek, 25 września 2015

Potrawka warzywna z dynią i indykiem. Indyk z dynią i warzywami

Potrawka warzywna z dynią i indykiem
Indyk z dynią i warzywami





Dzisiejsza propozycja to danie wymyślone na poczekaniu, aby zużyć pelętającą się po lodówce paprykę i cukinię. Wymyśliłam potrawkę warzywną z dodatkiem dyni, którą tez chciałam wykorzystać. Wszystkie pozostałe składniki tez miałam w domu, więc nic specjalnie nie dokupowałam do przygotowania tego dania. Do warzyw dodałam też nieco mięsa z indyka i dzięki temu danie wyszło i smaczne i pożywne. Wyczyściłam lodówkę, a jednocześnie przygotowałam smaczny i odmienny nieco obiad, który jak najbardziej Wam polecam. Potrawkę podałam z ryżem, dzięki czemu obiad był na prawdę sycący


Składniki:
  • 2 polędwiczki z indyka ( ok 400 g) lub kawałek fileta
  • 500 g dyni
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 papryczka chili
  • mała cukinia ( lub pół większej )
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • cebula
  • olej do smażenia
  • curry
  • mielona czerwona papryka ostra i słodka
  • przyprawa złocista do kurczaka
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  • Polędwiczki myjemy i kroimy w kostkę. Obsypujemy curry, przyprawą złocistą do kurczaka, sola, słodką papryka i pieprzem ( mięso powinno nabrać żółto-pomarańczowego koloru od przypraw )
  • Mięso wrzucamy na rozgrzany olej ( ok 3 łyżki ) i smażymy, aż się zrumieni. Ja smażę mięso na głębokiej patelni typu wok, gdyż w naczyniu musi być miejsce na warzywa.
  • Do zrumienionego mięsa dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy ok 7 minut
  • Następnie na patelnię wrzucamy dynię - obraną i  pokrojoną w kostkę, pokrojoną cebulę oraz pokrojoną w ćwierć krążki cukinię. Oprószamy solą i dusimy pod przykryciem ok 10 minut w międzyczasie dorzucając pokrojoną drobniutko papryczkę chili. Mieszamy od czasu do czasu
  • Po 10ciu minutach do warzyw wlewamy pomidory wraz z zalewą i dusimy jeszcze kolejne 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie powinny się rozpaść. Gdyby potrawka była zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody
  • Całość solimy, doprawiamy pieprzem, curry i ewentualnie ostrą mieloną papryką
  • Potrawka najlepiej smakuje z ryżem

4 komentarze:

  1. Też lubię takie szybkie obiady;) u mnie dzisiaj podobne smaki:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dania lubię najbardziej, smakują najbardziej jesienią :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, taka potrawka na obiad to świetny pomysł. Szybko, smacznie, idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przy czyszczeniu lodówki powstają najlepsze przepisy :)

    OdpowiedzUsuń