czwartek, 3 września 2015

Śliwki w słoikach na zimę

Śliwki w słoikach na zimę
 

Śliwki w słoikach na zimę robię prawie co roku. Choć kilka słoiczków. Można je wykorzystać do ciast albo pierogów, albo po prostu zrobić z nich pyszny napój. 

 

Składniki:
  • dowolna ilość śliwek
  • cukier
  • przegotowana woda
Wykonanie:
  • Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Wyjmujemy pestkę 
  • Śliwki szczelnie układamy w wysterylizowanych słoikach przesypując je cukrem. Ja na litrowy słoik daję 4-5 łyżek cukru. Do mniejszych słoików dajemy go odpowiednio mniej
  • Słoiki zalewamy wrzącą woda, zakręcamy i pasteryzujemy ok 25 minut 
Pasteryzacja: w dużym garnku z wodą wyłożonym ściereczką układamy słoiki. Woda powinna mieć mniej więcej taką temperaturę jak zawartość słoików i sięgać 2-3 cm poniżej zakrętek słoików.Słoiki nie powinny się stykać.  Woda powinna  osiągnąć temperaturę ok 85 - 95 stopni

Sterylizacja słoików: umyte i wypłukane słoiki i przykrywki wstawiamy do piekarnika i nastawiamy go na 110 stopni. Od momentu osiągnięcia przez piekarnik wymaganej temperatury sterylizujemy słoiki i przykrywki ok 10 - 15 minut. Ze słoików i przykrywek powinna całkowicie odparować woda 

 

5 komentarzy:

  1. Takie śliwki w zimie do ciasta drożdżowego, albo kruchego są niezastąpione! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super będą na zimę :)
    Ja robiłam jabłka.

    OdpowiedzUsuń
  3. W tamtym roku też robiłam takie śliweczki w słodkiej marynacie, były pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie śliwki zawsze robi moja mama :)

    OdpowiedzUsuń